- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Konfuzija za srpsku decu: Biolozi brane lekciju da đak odlučuje da li je dečak ili devojčica

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Đaci u učionici-ilustracija
Đaci u učionici-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Nakon što je Nacionalni prosvetni savet (NPS) uputio svim relevantnim institucijama poziv da preispitaju sadržaj udžbenika iz biologije za osnovne škole u kojima se govori o rodnom identitetu, oglasilo se Srpsko biološko društvo (SBD) sa zaključkom da sporna lekcija u potpunosti odgovara prihvaćenim naučnim stanovištima i tumačenjima stručnjaka.
U obradi polnog i rodnog identiteta, pored razvijanja tolerancije i prihvatanja različitosti, učenicima treba pružiti širu perspektivu genetičke varijabilnosti, kao prirodnog fenomena, koja ne daje osnove za predrasude, stereotipe, diskriminaciju i nasilje, navodi se u delu dopisa koji je Srpsko biološko društvo uputilo Nacionalnom prosvetnom savetu.
Dok ideologija roda zauzima sve veću ulogu na Zapadu i predstavlja ključan segment u odgoju dece, šireći se kroz sve društvene pore, njeni principi još nisu prihvaćeni svugde u svetu. Ideja slobodnog i svojevoljnog odabira muškog, ženskog ili nekog trećeg roda danas se prepušta deci, predstavljajući se u određenim stručnim krugovima kao aksiom zasnovan na hormonskim činjenicama.
Ipak, mnogi psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, ali i medicinski stručnjaci smatraju da ona nema toliko dodirnih tačaka sa naukom, koliko ima veze sa nametnutom doktrinom i ideologijom koja se širi sa Zapada.

Čovek je više od hormona

Aleksandra Janković, klinički psiholog iz Kliničkog centra Srbije, strahuje da bi ovakve poruke u udžbenicima unele veliku konfuziju kod dece, a posebno adolescenata, budući da bi pored svih pitanja i nedoumica koje njihov uzrast sa sobom nosi bili primorani i da se sami „rodno odrede“.
Ovakva preporuka može jako iskomplikovati čitavu situaciju pošto se adolescenti često pitaju „šta sam ja“, „da li nešto na meni i mom telu ne valja“ i prolaze kroz niz promena koje rezultiraju psihološkim saznanjima. Ove preporuke bi bile dobre ukoliko bi isključile bilo kakvu diskriminaciju drukčijih osoba, osoba sa drukčijim opredeljenjem i prosto senzibilizovale mlade da ne budu agresivni i surevnjivi prema svojim vršnjacima i starijima koji imaju drugu vrstu orijentacije. Međutim, mladi prvo moraju da utvrde ko su oni sami, izjavila je Jankovićeva za Sputnjik.
© Fotolia / DigitalGeneticsLanac DNK
Lanac DNK - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Lanac DNK
Mišljenje Aleksandre Janković jeste da, iako biologija jeste egzaktna nauka, u ovakvoj vrsti rasprave bi morali, uz biologe, biti uključeni psiholozi, sociolozi, socijalni radnici i pedagozi, „ jer je čovek malo više od hormona“.

Stav Crkve

O ovoj temi nedavno se oglasio i Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije kada je izjavio da se Crkva oštro protivi bilo kakvoj vrsti diskriminacije ili nasilja nad ljudima drugačijih uverenja i vrednosti, ali da je nedopustivo i pre svega štetno uvoziti i kalemiti tuđe ideje u srpsko društvo.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Patrijarh Porfirije
Danas smo suočeni sa talasima, sa cunamijem i najezdom mnogih novih sistema vrednosti, koji se nasilno, agresivno, ili, pak, mekom moći i nevidljivim radovima ispod radara, nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak. Da uspostave, rekli bi obrazovani ljudi, novu paradigmu. Nova pravila. U tom vrtlogu, namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice. Da sve postane relativno, krhko i fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali više odjedanput ne važi, i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, izjavio je Patrijarh.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala