- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija u Hrvatskoj na najvišem nivou drugi mesec zaredom

CC0 / Pixabay/Filip Filipović / Hrvatske kune
Hrvatske kune - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u avgustu za 12,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišem nivou od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi evidenciju, a najviše je posledica rasta cena hrane i goriva.
Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u avgustu su u odnosu na jul porasle 0,1 odsto, dok su u odnosu na avgust prošle godine skočile 12,3 odsto, pokazuje izveštaj hrvatskog DZS-a.
Tako je inflacija od rekordnih 12,3 odsto zabeležena drugi mesec zaredom.
„Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabeležen je i u avgustu. Godišnja stopa rasta je i četvrti mesec zaredom nastavila da beleži dvocifrene stope”, naveli su analitičari „Rajfajzen banke Austrija“ u osvrtu na izveštaj.
Na godišnjem nivou u avgustu je najveći porast potrošačkih cena u proseku zabeležen u grupama hrane i bezalkoholnih pića, za 19,2 odsto, a prate ih cene u restoranima i hotelima s rastom od 17,6 odsto.
Cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih vrsta goriva porasle su za 10,5 odsto, rekreacije i kulture za 9,4, a odeće i obuće za 6,4 odsto.
Kumulativno je u prvih osam meseci indeks potrošačkih cena porastao za 9,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
„S poslednjim podacima za avgust evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, a godišnje stope će ostati izražene i u narednim mesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi da se dogodi tek krajem godine“, naveli su analitičari, preneo je portal „Seebiz“.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
EKONOMIJA
NBS objavila visinu inflacije i šta je najviše poskupelo
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala