- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Holandski general: NATO je još pre par godina planirao poveća vojno prisustva duž ruske granice

© AP Photo / Franc ZhurdaOtvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji
Otvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
NATO je zvanično priznao da je pre još nekoliko godina započeo plansko povećanje snaga Alijanse u blizini ruskih granica, izjavio je šef Vojnog komiteta Alijanse, holandski admiral Rob Bauer na pres konferenciji u prestonici Estonije u Talinu, nakon sastanka načelnika Generalštabova NATO-a.

„Razmotrili smo najveće restrukturiranje naših vojnih struktura od 1949. godine (kada je osnovan NATO). Ovaj plan je počeo da se pravi pre nekoliko godina, a sada ga realizujemo. Naš zadatak je i da garantujemo da su nacionalni odbrambeni planovi zemalja-članica NATO-a u skladu sa planovima Alijanse, kao i da naši vojni lideri imaju zajednički sistem odgovora na pretnje po bezbednost celokupnoj Alijansi i regionalne pretnje, kao i pojačanje brzine i efikasnosti naših snaga za brzo raspoređivanje“, rekao je on.

Formalno, nova koncepcija raspoređivanja NATO snaga na granici Rusije odobrena je na samitu NATO-a u Madridu u junu ove godine kao odgovor na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini. Ona se sastoji u raspoređivanju materijalnih sredstava, elemenata komandnih straktura NATO i dela brigade u svakoj pograničnoj zemlji NATO-a, dok osnovni deo ljudstva ostaje u stalnim bazama u njihovim zemljama.
U periodu kada nema sukoba svaka brigada redovno izvodi manevre u zoni svoje odgovornosti pored ruskih granica, a u slučaju vojnog konflikta od te brigade može biti formirana veća jedinica koja može prerasti čak do divizije.
Bauer je podvukao da smatra da je NATO izabrao optimalan pristup.

„Najbolja opcija je da postoji velika gipkost. U slučaju da imamo snage koje su stalno locirane u jednoj zemlji, onda će protivnik uvek tražiti slabo mesto i tu će napasti. Morate onda da odgovarate na taj napad snagama koje su dostupne, koje još nisu raspoređene ili se ne mogu prerasporediti na drugo mesto. Zato je kombinovanje snaga, koje već imamo tamo (oko 1.000 vojnika u svakoj zemlji koja se graniči sa Rusijom) i snaga koje se nalaze u pozadini, a koje se lako mogu prebaciti na front, sa vojne tačke gledišta, najrazumnija odluka“, pojasnio je holandski general.

NATO je od 2014. godine rasporedio četiri višenacionalne borbene grupe u Poljskoj i baltičkim zemljama i u svakoj zemlji ima raspoređeno 1.000-1.200 vojnika.
Lideri Alijanse su na samitu u Madridu ove godine doneli odluku da uvećaju broj snaga do brigade od oko 3.000-4.000 vojnika i da rasporede dve dopunske brigade u Rumuniji i Bugarskoj. Osim toga, NATO predviđa mogućnost daljeg širenja.
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Ne širi se Rusija ka granicama NATO zemalja, nego je NATO došao na ruske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala