- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gutereš: UN dobile pozitivne signale od evropskih luka za izvoz ruskog đubriva

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije dobile su pozitivne signale od niza evropskih luka u vezi s izvozom đubriva iz Rusije, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Sputnjik.
„Mi, pre svega, pokušavamo da ubedimo one koji stvaraju određene prepreke da ih ukinu. Ove sedmice sam imao intezivnu seriju kontakata s liderima Evropske unije, liderima raznih zona Evropske unije. I nadam se da će biti pozitivnih promena u onome što se tiče mogućnosti distribucije ruskog žita i đubriva bez prepreka kroz Evropu na druga tržišta“, rekao je Gutereš komentarišući informacije o tome da su brodovi s ruskim đubrivom zaglavljeni u evropskim lukama i ne mogu da plove u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Gutereš je dodao da su predstavnici Ujedinjenih nacija u kontaktu i s predstavnicima evropskih luka.
„Dobili smo pozitivne informacije od Roterdama, od finske luke Kotko. Takođe razgovaramo s Antverpenom, Hamburgom. Veoma se pažljivo odnosimo prema tom problemu“, rekao je Gutereš.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom savetovanja sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije nedavno skrenuo pažnju na to da svega tri odsto isporuka u okviru „sporazuma o žitu“ iz ukrajinskih luka idu u zemlje kojima su potrebne. On je dodao da rusko đubrivo mogu da kupuju samo zemlje Evropske unije, a da je isporuka te robe u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike preko evropskih luka i dalje zabranjena.
Gutereš je rekao da naredne nedelje planira da na marginama Generalne skupštine UN razgovara s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom o „sporazumu o žitu“, kao i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetsko tržište.
Prema Guterešovim rečima, Ujedinjene nacije intezivno rade na tome da se stvore uslovi za ukidanje svih prepreka koje ometaju izvoz prehrambene robe.
„Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima koji se odnose na ukrajinski sukob, razgovaraćemo o klimi, kao i o međunarodnoj situaciji u celini“, rekao je generalni sekretar UN.
U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o ukidanju ograničenja izvoza ruskih prehrambenih proizvoda na svetsko tržište, kao i o doprinosu Rusije izvozu ukrajinskog žita. Sporazume su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala