- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Glavnom gradu Kazahstana vraćen stari naziv; ustanovljen sedmogodišnji predsednički rok

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPark Gašiktar u Nur-Sultanu (Astani)
Park Gašiktar u Nur-Sultanu (Astani) - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev potpisao je Zakon o izmenama i dopunama Ustava, saopštila je pres-služba šefa države.
Usvajanjem ovog zakona u Kazahstanu se uspostavlja sedmogodišnji predsednički mandat, pri čemu šef države može biti biran samo jednom.
Ranije je predsednički mandat bio pet godina, a šef države je mogao da bude biran dva puta uzastopno.
Osim toga, ovim izmenama Ustava prestonici zemlje vraća se nekadašnji naziv – Astana.
Tokajev je 1. septembra u svom obraćanju narodu Kazahstana predložio održavanje vanrednih predsedničkih izbora ove jeseni, na kojima je i sam nameravao da učestvuje. On je takođe predložio da se mandat predsednika ograniči na jedan mandat od 7 godina bez prava na reizbor. Tokajev je obećao da će ovu inicijativu podneti parlamentu nakon jesenjih predsedničkih izbora.
Nekoliko dana kasnije, poslanička grupa donjeg doma parlamenta, Žana Kazahstan (Novi Kazahstan), predložila je da se u Ustav unese odredba o sedmogodišnjem mandatu do vanrednih predsedničkih izbora, kao i da se glavnom gradu Kazahstana – Nur-Sultanu, vrati njegovo ranije ime – Astana.
U petak, 16. septembra, parlament Kazahstana je na zajedničkoj sednici oba doma jednoglasno usvojio izmene Ustava o jednokratnom sedmogodišnjem predsedničkom mandatu i preimenovanju glavnog grada republike iz Nur-Sultana u Astanu.
Glavni grad Kazahstana preimenovan je u Nur-Sultan na inicijativu predsednika zemlje Kasima-Žomarta Tokajeva u martu 2019. godine u čast prvog predsednika Nursultana Nazarbajeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala