Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Španska košarka ne mora da brine za budućnost

© Foto : FIBAKošarkaška reprezentacija Španije
Košarkaška reprezentacija Španije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Pratite nas
Muška seniorska košarkaška reprezentacija Španije, aktuelni svetski prvak, u znatno izmenjenom sastavu uspela je da izbori plasman u finale Evrobasketa. Izabranici selektora Serđa Skariola savladali su juče domaćina Nemačku sa 96:91 u polufinalu i za titulu prvaka Evrope boriće se sutra u Berlinu u 20.30 protiv Francuske.
Da je Španija istinska „zemlja košarke“ potvrđuje apsolutna dominacija njenih mlađih reprezentativnih selekcija, koje su igrale finale u svim starosnim kategorijama ove godine na evropskim ili svetskim prvenstvima.
Tako su muška i ženska selekcija do 16 godina na evropskim šampionatima osvojile srebrne medalje.
U konkurencoiji do 17 godina ostvaren je identičan učinak na svetskim prvenstvima - dva srebra.
Muška selekcija Španije do 18 godina osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu, a ženska u istoj starosnoj kategoriji srebro na kontinentalnom šampionatu.
Kada je reč o selekcijama do 20 godina, Španci su šampioni Evrope i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.
Seniorska selekcija Španije od 1999. godine na ovamo samo jednom nije osvojila medalju na Evropskom prvenstvu.
Bilo je to 2005. godine kada je domaćin bila Srbija i Crna Gora, a Crvena furija poražena je ubedljivo u meču za treće mesto od Francuske sa 98:68.
U pomenutom periodu od 23 godine Španija je osvojila tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane medalje na šampionatima Starog kontinenta.
Istina, uspehu na ovogodišnjem Evrobasketu mnogo je doprineo Amerikanac Lorenco Braun, ali jasno je da će Španci ubrzo „izbaciti“ nove heroj iz svog „pogona“.
Reprezentacija Španije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2022
Evrobasket 2022
Španska braća zagrlila finale /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala