- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ravno samoubistvu: Zašto je Evropska unija odustala od gornje granice cene gasa

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Da Evropska unija nije odustala od gornje granice cene ruskog gasa, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, to ne samo da bi dovelo do njegovog potpunog deficita, nego bi bilo gotovo ravno samoubistvu, jer bi cene na evropskom tržištu išle u nebesa. Nenormalni skok cena bi, prema rečima stručnjaka, ostavio negativne posledice na ekonomiju ovih zemalja.
Kako navodi britanski list „Gardijan“, pozivajući se na nacrt dokumenta, Evropska komisija odustaje od gornje granice cene gasa zbog nespremnosti, kao i nedostatka želje mnogih zemalja Evropske unije da učestvuju u preduzimanju ovakvih mera.

Ruski gas nema alternativu

Kako kaže za Sputnjik ruski ekspert i rukovodilac Centra za političko-ekonomska istraživanja na Institutu novog društva Vasilij Koltašov, veliki broj zemalja, uključujući Mađarsku, Slovačku i Austriju, koje uvoze ogromne količine gasa iz Rusije, kategorički je bio protiv uvođenja gornjih granica cena.
„Zemljama Evropske unije postalo je jasno da ako ne bude ruskog gasa, onda bi cene na evropskom spot tržištu skočile još više. Gas koji bi kupovala EU i koji bi se dopremao tankerima, koštao bi mnogo, jer ruska država i dalje ne zaustavlja tranzit gasa preko teritorije Ukrajine“, objašnjava stručnjak.
Međutim, ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev, smatra da nije isključena mogućnost da Evropska unija polako shvata da ruski gas nema alternativu.
„Zemlje EU konačno moraju da prihvate činjenicu da ne mogu bez ruskog gasa. Ove države znaju da Rusija nije jedini proizvođač, kao i da imaju priliku da kupe gas i od drugih zemalja. Ali, onda se postavlja pitanje: kako će se ovaj gas dopremiti? Nemaju svi gasovode, a lučki terminali nisu u stanju da prime veliku količinu gasa“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Cena gasa može ići u nebesa

Koltašov kaže da Evropska unija predstavlja klub u kom se nalaze ekonomske ubice. „Ove zemlje su već učinile dovoljno da se liše profitabilnih ruskih energenata. Pokušavajući da zamene ruski gas i smanje njegovu isporuku, uništavaju isključivo sopstvenu ekonomiju. Dozvolili su priliv gasa iz zemalja jugoistočne Azije, koji je otišao u Evropsku uniju, ali to svakako nije sprečilo visoke cene gasa u Evropskoj uniji. Dakle, nastala je situacija kada je ruski gas, generalno, praktično nezamenljiv. Njegove količine na svetskom tržištu su ograničene, a EU ne može da diktira svoje uslove na tržištu“, konstatuje sagovornik.
Gotovo ravno samoubistvu, prema rečima stručnjaka Informacione agencije za naftu i gas Aleksandra Huršudova, biće ako države Evropske unije odustanu u potpunosti od kupovine ruskog gasa ili nafte.
„Sada su cene gasa porasle za oko pet puta više. Ako Evropska unija odbije ruske isporuke, cene će se ponovo udvostručiti. Gas neće nestati, on će biti na berzi. Može da stigne iz Nigerije, Amerike ili čak Australije...Ali po paprenim cenama“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da će u ovom slučaju zemlje biti prinuđene da emituju novac.
„U nekim zemljama, inflacija iznosi 10 odsto, dok je negde i viša od 20. Kao rezultat emitovanja novca i rasta cena energenata, inflacija će se još više povećati. To može da dovede do najveće svetske ekonomske krize posle „Velike depresije“, ističe Huršudov.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 7. septembra tokom plenarne sednice Istočnog ekonomskog foruma najavio da će u slučaju uvođenja cenovnih ograničenja na energente iz ruske države, Zapad biti suočen sa potpunim prekidom snabdevanja energenata. Predsednik je istakao da EU nije u poziciji da diktira svoje uslove.
Treba napomenuti da je za uvođenje gornje granice cene gasa potrebno dobiti saglasnost svih 27 zemalja koje su članice Evropske unije.
Sneg u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
SVET
Evropu čeka produžena ekonomska zima uz potrese i lomove – pravo ključanje još nije počelo /video/
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
RUSIJA
Britanski mediji: EU nije ograničila cenu ruskog gasa zbog Putinovog upozorenja
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
SVET
„Evropa je ostala bez energije“: Orban pozvao na borbu protiv „zelenih fundamentalista“ i birokrata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala