Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković sa specijalnim izaslanikom Norveške: Razgovori Beograda i Prištine brana nemira na KiM

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/ Kancelarija za Kosovo i MetohijuSastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, ambasadorom Arneom Sanesom Bjornstadom
Sastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, ambasadorom Arneom Sanesom Bjornstadom - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Razgovori između Beograda i Prištine najefikasnija su brana eskalaciji međunacionalnih tenzija na KiM i garancija bezbednosti srpskog naroda na toj teritorji, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Norveške Arneom Sanesom Bjornstadom.
Petković je sagovornika upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na nedavne jednostrane i protivpravne odluke Prištine po pitanju preregistracije vozila i ličnih karata, koje su pretile da izazovu opasnu destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i direktno ugroze mir i stabilnost na terenu, saopštili su iz Kancelarije za KiM.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio da Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu i dodao da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.
Petković je istako značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština više od devet godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.
"Nedavno usvojena Mapa puta za primenu sporazuma o energetici ohrabrila je očekivanja da će biti i pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i u drugim oblastima, a umesto toga Priština nam je isporučila novu krizu, koja je pretila da eskalira i dovede do posledica neslućenih razmera", objasnio je Petković.
Petković je skrenuo pažnju i na izgradnju nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije, upozorivši da Priština pokazuje otvorenu nameru da potpuno demontira Briselski sporazum i izazove nove tenzije i sukobe.
Prema njegovim rečima Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom uprkos krizama koje se na Kosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju.
Smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala