Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Vreme čuda: Pepeljuga na Evrobasketu i Italijan koji piše špansku bajku

© Foto : FIBAMateuš Ponitka
Mateuš Ponitka - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Evropsko prvenstvo u košarci ušlo je u samu završnicu, a kome će pripasti dva mesta u finalu biće poznato posle meča Francuske i Poljske od 17:15, odnosno Nemačke i Španije od 20:30. Poljaci su definitivno najveće iznenađenje turnira i već su isticali da su oni poput „Pepeljuge“ na ovom šampionatu, pa ostaje da vidimo mogu li do još veće senzacije.
„Svaki turnir ima svoju Pepeljugu, a ovoga puta smo to mi“, rekao je Mateuš Ponitka heroj reprezentacije Poljske nakon što su eliminisali Sloveniju, aktuelnog šampiona Evrope i stigli na samo korak do borbe za zlato.
Nemoguće su pretvorili u realnost, a umesto da oni strepe od Francuske koja je predstavljena kao jedan od favorita za osvajanje Evrobasketa, Francuzi će morati da strepe od njih.
„Na mišiće“ su francuski košarkaški obezbedili plasman u polufinale nakon dva dramatična i gotovo izgubljena meča najpre protiv Turske, a zatim i protiv Italije.
Protiv Turske su Francuzi u produžetku imali sreće zbog greške Furkana Korkmaza, da bi potom u produžetku sa Italijom prelomilo iskustvo Evana Furnijea i Rudija Gobera.
Sa druge strane motivisanim Poljacima nije trebao produžetak da naprave čudo, a Mateuš Ponitka ostvario je tripl-dabl i doneo svojoj naciji polufinale Evrobasketa nakon tačno pet decenija.
Srcem protiv iskustva i samopoudanih Francuza igraće Poljaci, ali vodiće ih to što u ovoj fazi apsolutno nemaju šta da izgube.
Jedini poraz i to ubedljiv imali su u grupnoj fazi protiv Srbije, ali onda kada je delovalo da su slučajno stigli do osmine finala Ponitka je dokazao da nisu.
Teri Tarpi potencijalno je rešenje za zaustavljanje Ponitke jer je već uspeo da pokaže koliko može da pomogne timu protiv Italije kada je mučio Simonea Fontekija.
Taman kada se jedan spektakl završiće počeće drugi između Nemačke i Španije.
Podmaleđni španski tim prevodđen je iskusnim Rudijem Fernandesom, 37-godišnjakom koji kada igra za reprezentaciju igra kao dečak koji je tek počeo da ostvaruje košarkaške snove.
Tu želju uspeo je da prebaci i na ostale saigrače koji su na čelu sa njim iako nisu viđeni u tom delu turnira stigli do polufinala.
Španski ključ koji je otključavao pobednička vrata zapravo je Serđo Skariolo, italijanski stručnjak kome je ovo drugi mandat na mestu selektora Španije i koji je jednostavno čovek zvani medalja.
Španci ipak neće imati uopšte naivan zadatak jer mesto u finalu traži i Nemačka koja je pravi iz senke stigla do zvanja polufinalniste.
Veliki udeo u spektakulranim partijama Nemaca svakako se pripisuje Berlinu i domaćoj atmosferi, ali ipak kada se uzme u obzir sve što su pokazali tokom šampionata Nemci su apsolutno zasluženo stigli do završnice Evrobasketa.
Kada je eliminisana srpska reprezentacija vodeći favoriti za zlatnu medalju bili su Grci i Slovenci, a onda su Nemci doneli novo iznenađenje i poslali kući Janisa Adetokumba, NBA zvezdu.
Nemačka je u meču sa Grčkom imala čak dvojicu igrača koji su šutirali pet od sedam trojku, odnosno Andresa Obsta i Franca Vagnera.
Sve oči biće i velika nada biće uprte u Denisa Šrudera koji tokom šampionata nije imao loš dan i redovno je najefikasniji u reprezentaciji, a protiv Grčke je ubacio 26 poena i upisao tri skoka uz osam asistencija.
Nemci su defitinitno imali teži put zbog čega bi mogli da imaju i nešto više samopouzdanja, ali nema sumnje da Skariolo zna kako se igra i sa domaćim reprezentacijama.
Predrag Danilović na komemoraciji Dušanu Dudi Ivkoviću  - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Evrobasket 2022
Oglasio se i Danilović: Rezultat na Evrobasketu je neuspeh, a uvrede primitivne
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Evrobasket 2022
Miljenovićeva asistencija: Kako je zaustavljen Luka Dončić
Igor Miličić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Evrobasket 2022
Ko se sada setio u Hrvatskoj – i šta se radilo protiv Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala