- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Turska vrlo produktivno sarađuje s UN u izvozu ukrajinskog žita

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Ankara ima veoma produktivnu saradnju s Ujedinjenim nacijama u izvozu ukrajinskog žita, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Nadamo se i molimo se da naš doprinos u rešavanju sukoba u Ukrajini pomogne da se zaustavi taj konflikt. Sada veoma produktivno sarađujemo sa zainteresovanim stranama i Ujedinjenim nacijama, kako bismo omogućili izvoz ukrajinskog žita Crnim morem“, rekao je Erdogan na zasedanju šefova država-članica Šangajske organizacije za saradnju koje se održava u uzbekistanskom gradu Samarkandu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, nastupajući na samitu ŠOS-a, prethodno pozvao Ujedinjene nacije da utiču na Evropsku komisiju da ukinu ograničenja na izvoz ruskog đubriva u zemlje u razvoju. Evropska komisija je ukinula blokadu isporuka ruskog đubriva, ali je ruski predsednik istakao da rusko đubrivo sada mogu da kupuju samo zemlje-članice Evropske unije.
On je dodao da je informisao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da je Rusija spremna besplatno da isporučuje žito zemljama u razvoju.
U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.
Putin je, međutim, početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala