- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Norveška odobrila testiranje kontroverznog sistema nadzora uprkos žestokom protivljenju

CC0 / Pixabay / Nadzor
Nadzor - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Norveška vlada je dozvolila obaveštajnoj službi (E-Tjenesten) da testira sistem nadzora koji može da prikupi velike količine informacija o građanima. Zadatak obaveštajne službe je praćenje pretnji Norveškoj iz inostranstva i ppredaja podataka Ministarstvu odbrane.
Nadzorom nije predviđen monitoring norveških državljana unutar granica zemlje. Ipak, novi sistem će omogućiti prikupljanje velikih količina podataka i o norveškim građanima, javio je nacionalni emiter NRK.
Ranije ovog leta, Ministarstvo odbrane poslalo je predlog za izmene novog Zakona o obaveštajnim službama koji sadrži ono što se naziva „olakšano prikupljanje“ i koji bi omogućio obaveštajnoj službi da masovno prikuplja i čuva podatke. Zakon još nije uveden, između ostalog, zbog zabrinutosti da bi mogao kršiti obaveze Norveške u pogledu ljudskih prava.
Međutim, Vlada je dozvolila obaveštajnoj službi da već sada počne da razvija i testira sistem. Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram iz Partije centra pozvao se na trenutnu situaciju u bezbednosnoj politici da bi odbranio sistem.

„Trenutno složena bezbednosna situacija ukazuje da je potreba za organizovanim prikupljanjem veća nego ikad“, rekao je Gram.

Upotreba sistema nadzora naišla je na protivljenje norveške Akademije nauka. Udruženje tehničkih i prirodnih nauka (Tekna), najveće udruženje akademika u Norveškoj sa 97.000 članova, iznelo je kritiku pošto je njena potpredsednica Elizabet Haugsbo upozorila na „nesrećne posledice“ po norveško stanovništvo.
Tekna veruje da ceo period konsultacija izgleda kao „lažni proces“.

„Možda to nije namera, ali kada otvore mogućnost da se sistem testira pre nego što zaista bude spreman za razmatranje, ili cela zakonska regulativa bude na snazi, onda to postaje podrivanje celog procesa konsultacija“, navodi ona.

Ona je naglasila da sistem potencijalno može doprineti masovnom nadzoru norveških građana i oštro reagovala na činjenicu da profesionalne zajednice koje postavljaju kritična pitanja bivaju ignorisane, prenosi međunarodni Sputnjik.
Ranije je novi Zakon o obaveštajnim službama žestoko kritikovala, između ostalih, Policijska služba bezbednosti, državni tužilac i Norveško udruženje urednika.
Norveška uprava za zaštitu podataka sugerisala je da je prekršen Ustav. Ministarstvo odbrane je citiralo uputstvo koje predviđa da se prikupljeni podaci ne mogu koristiti za analizu obaveštajnih podataka, već samo u svrhe testiranja i razvoja i naglasilo da će olakšano prikupljanje „pomoći da se odbiju najnaprednije pretnje Norveškoj u digitalnom prostoru“.
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
SVET
Veteran otkrio najveće tajne CIA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala