- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: U Hersonskoj oblasti oboren ukrajinski helikopter Mi-8

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPVO sistem PVO S-300V4 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini
PVO sistem PVO S-300V4 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Ruske snage su tokom borbi u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog ubile više od 150 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i uništile osam tenkova, 13 borbenih vozila pešadije i 11 oklopnih vozila, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je istakao da su ofanzivna dejstva Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikolajev-Krivi Rog bila neuspešna.
U visokopreciznim napadima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika i uništeno pet jedinica tehnike u Zaporožskoj oblasti.
Ruske snage takođe su izvele jake napade na ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Balakleje i Kupjanska u Harkovskoj oblasti.
Ruska avijacija takođe je napadima na položaje pet ukrajinskih brigada u DNR ubila do 250 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u Hersonskoj oblasti uništila helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije takođe su izvele napad u Harkovskoj oblasti na dve brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski gubici iznose 150 poginulih i ranjenih.
Ruske snage uništile su i radar za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-64 američke proizvodnje i radar za osvetljavanje i navođenje ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u Nikolajevskoj oblasti.
U rejonu naselja Krasni Liman Donjecke Narodne Republike uništeno je ukrajinsko borbeno vozilo višecevnog raketnog sistema „Uragan“.
Sistemi PVO su tokom prethodnog dana oborili četiri ukrajinske bespilotne letelice u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i balističku raketu „Točka U“ u Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 293 aviona, 155 helikoptera, 1.948 bespilotnih letelica, 374 protivvazdušna raketna sistema, 4.921 tenk i drugih oklopnih vozila, 835 borbenih vozila višecevnih bacača raketa, 3.386 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 5.552 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala