- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo advokat koji je istraživao kriminalne radnje Klintonovih

© AFP 2023 / ALEX EDELMANKen Star
Ken Star - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Ken Star, advokat koji je u žižu javnosti dospeo kao vođa nezavisnih istraga protiv Bila i Hilari Klinton, preminuo je u 76. godini, saopštila je porodica. Star je postao poznat po istragama afera koje su na kraju dovele do impičmenta Bila Klintona.
Ovaj advokat iz Teksasa, sudija i državni javni pravobranilac SAD od 1989. do 1993. najpoznatiji je po istragama više afera u koje su bili umešani bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari.
Prvi put je imenovan za nezavisnog istražitelja 1994, kada je ispitivao umešanost Klintonovih u sumnjive investicije u nekretnine, dok je Bil Klinton bio guverner savezne države Arkanzas. Afera poznata pod imenom „skandal Vajtvoter“ bio je tek prva stanica na kojoj su se putevi Stara i Klintonovih ukrstili. Star je nastavio sa istragama protiv Klintona i u slučaju seksualnog skandala sa tadašnjom stažistkinjom Bele kuće Monikom Luinski, a istraživao je i misterioznu smrt zamenika savetnika Bele kuće Vinsa Fostera, za koga je utvrđeno da je izvršio samoubistvo.
Starove istrage doživele su kulminaciju u tzv. „Starovom izveštaju“, objavljenom septembra 1998, u kome je navedeno da je Bil Klinton izvršio ukupno jedanaest krivičnih dela, među kojima su lažno svedočenje, zloupotreba ovlašćenja, podmićivanje svedoka i ometanje pravde, a svi su bili povezani sa „aferom Luinski“ i ponašanjem predsednika tokom tog skandala.
Optužbe u izveštaju dovele su do pokušaja smene Bila Klintona - impičmenta i suđenja u Senatu. Kongresmeni su odlučili da predsednika gone po dve tačke optužbe - zbog krivokletstva i ometanja pravde, a Klinton je po obe oslobođen i mogao je da na miru okonča svoj mandat.
Povodom Starove smrti oglasila se i Monika Luinski. Na Tviteru je napisala Starova smrt kod nje izaziva „komplikovana osećanja“.
„Ali, mnogo je važnije to što zamišljam koliki je to bolan gubitak za njegovu porodicu“, napisala Luinski.
Star je ponovo dospeo u žižu javnosti 2020, kao član advokatskog tima tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, protiv koga su američki zakonodavci takođe pokrenuli impičment.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala