- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kremlj: Rusko-indijska trgovinska razmena više nego udvostručena

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDržavne zastave Rusije i Indije
Državne zastave Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, trgovinski promet između Rusije i Indije ove godine porastao je 120 odsto. U porastu je izvoz sirove nafte, veštačkog đubriva i uglja iz Rusije u Indiju.
„Naši odnosi aktivno se razvijaju, trgovina je značajno uvećanja sa porastom zaliha nafte, uglja i veštačkog đubriva“, rekao je Ušakov novinarima dan uoči samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koji treba da bude održan 15. septembra u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi RT.
Prema Ušakovljevim rečima, dve zemlje trenutno rade na bilateralnim merama za proširenje upotrebe nacionalnih valuta, rublje i rupija u međusobnim novčanim transakcijama.
Da se obim trgovine između dve zemlje povećao, primetio je prošlog meseca i indijski ambasador u Moskvi Pavan Kapur, koji je dodao da su kompanije iz obe zemlje radile na prevazilaženju prepreka bližoj saradnji.
Kako prenose mediji, Moskva i Nju Delhi vode intenzivne razgovore o međusobnom priznanju platnih kartica, ruske Mir i indijske RuPej, kao i o opcijama za primenu sistema bankarskih transfera, indijskog Junifajd pejments interfejs (UPI) i ruske alternative SVIFT-u, SPFS.
Indija je u poslednjih šest meseci povećala nabavke nafte iz Rusije, dok je istovremeno Vašington poziva da se pridruži merama koje bi ograničile cenu ruske nafte. Indija, pak, nije bila voljna da se pridruži antiruskim sankcijama, naglašavajući da joj je prioritet sopstvena energetska bezbednost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala