- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komšić optužio Milanovića i Dodika da mrze islam

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, optužio je danas srpskog kolegu u Predsedništvu Milorada Dodika i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da „mrze islam i islamski svet“ i da, kako tvrdi, „oni muslimane doživljavaju kao ljude drugog reda“.
Komentarišući navodnu izjavu Milanovića „da se u Srebrenici nije dogodio genocid“ i današnju izjavu Dodika da muslimanska i hrišćanska zajednica nigde u svetu ne mogu da žive harmonično i da je BiH primer za to, Komšić kaže da se „suština odnosa Milanovića i Dodika, uključujući i njihovo tajno i polutajno sastajanje, kao i njihovo negiranje genocida u Srebrenici, svodi na Dodikovu rečenicu „da postojanje BiH ignoriše da u današnjem svetu hrišćanska i muslimanska populacija nigde ne mogu da žive harmonično, kao i to da Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive zajedno“.
„Iz te rečenice je provalio sav neofašizam i neonacizam sa kojim se obračunavamo već godinama“, rekao je Komšić, preneo je portal Radio Sarajeva.
Kao drugu bitnu karakteristiku, kako je naveo, „međusobne ljubavi Dodika i Milanovića“, prema Željku Komšiću je njihova „očigledna mržnja prema islamu i islamskom svetu“.
„Oni muslimane jednostavno doživljavaju kao ljude drugog reda. Međutim, Bosna i Hercegovina i njeni ljudi su ispratili mnoge fašiste u istoriji. Bosna i Hercegovina stoji i danas gde je uvek bila sa svim svojim narodima i religijama, i jedino je izvesno da će tako ostati i u budućnosti“, naveo je Komšić.
Milanović, koji je kopredsedavao nedavnim samitom Brdo-Brioni, sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom dočekivao je lidere zemalja Zapadnog Balkana i tom prilikom se od trojice članova Predsedništva BiH samo sa Dodikom pozdravio srdačno i zagrlio ga. Sa Šefikom Džaferovićem se rukovao, kao i kratko, gotovo usputno, sa Komšićem.
Neprijateljstvo prema Zoranu Milanoviću, Komšić i Bošnjaci koji se zalažu za unitarnu BiH, iskazuju i zbog njegovog zalaganja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma u kojem, između ostalog, stoji da u BiH žive tri konstitutivna, ravnopravna naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, prenosi Tanjug.
Milanović se i danas našao na udaru sarajevskih medija i pojedinaca, ne samo bošnjačkih, zbog toga što je, kako je preneo sarajevski portal Kliks, po povratku iz Jajca, juče bio na Dodikovom imanju, gde se zadržao gotovo tri sata.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
REGION
„Srebrenica nije isto što i Holokaust i Jasenovac“: Hrvatski predsednik na meti zbog izjave
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
REGION
Turkovićeva uputila demarš Hrvatskoj zbog Srebrenice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala