- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kad srpske žrtve progovore – 30 jezivih svedočenja o jasenovačkom genocidu

© Javno vlasništvoGlavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac
Glavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
„Knjiga sjećanja“ jasenovačkih žrtava predstavljena je u utorak uveče na pedesetim jubilarnim Književnim susretima na Kozari u Prijedoru, a Spomen područje Donja Gradina u saradnji sa vašingtonskim Muzejom holokausta i timom sačinjenim od istoričara i psihologa priredilo je 30 ličnih, usmenih svedočanstava preživelih jasenovačkih logoraša.
Spomen područje Donja Gradina na čelu sa njegovom direktorkom Tanjom Tuleković, ujedno i glavnim priređivačem i urednikom „Knjige sjećanja“ , otpočelo je još 2007. godine sakupljanje verbalnih svedočanstava stanovnika iz Kozarske Dubice koja je predstavljala epicentar najstravičnijih dešavanja počinjenih nad Srbima na području Nezavisne Države Hrvatske.
Sagovornici koji su intervjuisani kako za potrebe same knjige tako i zarad prikupljanja i evidentiranja narativnih izvora iz Drugog svetskog rata svedočili su kako o jasenovačkoj golgoti tako i o Kozarskoj ofanzivi.
Mi smo u ovoj knjizi objavili 30 najreprezentativnijih svjedočanstava za tu temu, a imamo ih još i preostala svjedočanstva nalaze se kako u našoj arhivi tako i u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, što se može videti i na njihovoj veb stranici, rekla je Tanja Tuleković

Rana koja večno krvari

Iako je od kraja Drugog rata proteklo 77 godina, razgovori sa preživelima morali su biti sprovedeni primenom specijalne metodologije, pažljivo koncipirane za rad sa ljudima koji su doživeli izuzetno traumatična iskustva.
Što se tiče Muzeja holokausta tu je voditeljka grupe bila Poljakinja Aleksandra Holeva, a pored istoričara bila je prisutna i grupa psihologa iz Vašingtona koji su osposobljeni za rad sa ljudima koji su preživeli traume, izjavila je Tulekovićeva za Sputnjik
Na pitanje gde su za vreme Odbrambeno otadžbinskog rata 1991-1995. boravili preživeli stradalnici, direktorka SP Donja Gradina odgovara da su svi ostali tačno tamo gde su dočekali i Drugi svetski rat - u svojim kućama u Potkozarju.
© Wikipedia / PetarM Spomenik u Jasenovcu
Spomenik u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Spomenik u Jasenovcu

Književni vijenac Kozare

Književni susreti na Kozari jedna su od najvećih i najstarijih književnih manifestacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a direktorka Narodne biblioteke Ćirilo i Metodije u Prijedoru, Gordana Vila, u čijoj se organizaciji i održala promocija „Knjige sjećanja“, podseća da se ova prestižna manifestacija prekinula samo jednom u toku svoje istorije, upravo u godinama Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Književni susreti na Kozari održavaju se ove godine 50. Jubilarni put i to je zaista prestižna manifestacija. Kozara je herojska planina koja zauzima posebno mjesto u životima svih Prijedorčana i svih stanovnika Potkozarja, tako da su ovi književni susreti vjerovatno nešto što se nikada neće ugasiti. Bili su nakratko prekinuti samo tokom poslednjeg rata na ovim prostorima, ali ubrzo su nastavljeni, izjavila je Vila za Sputnjik.

Sinoćnja promocija „Knjige sjećanja“ protekla je, po rečima organizatora, veoma uspešno, a sama knjiga je predstavljena u okviru Konkursa za izbor i promociju djela zavičajnih pisaca prijedorske Narodne biblioteke.
Ovo je bila izuzetno uspješna promocija. Jasenovačka i uopšte stradalnička tema iz Drugog svjetskog rata ovdje će zauvjek biti rak rana i samim tim uvijek će biti izuzetno slušana, a ova knjiga čuva to sjećanje i samim tim i nosi naziv Knjiga sjećanja, zaključuje Vila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala