Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bilčik: Svi gledamo u Beograd, subotnja šetnja nije obična

© Sputnik / Lola Đorđević Vladimir Bilčik
 Vladimir Bilčik - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izrazio je nadu da će šetnja u okviru Evroprajda u Beogradu u subotu ipak biti održana.
Bilčik je u izjavi novinarima u Evropskom parlamentu kazao da pažljivo prati dešavanja u vezi Evroprajda, a tako i odluke srpskih vlasti, te se nada šetnji u subotu, kojoj će i sam, kako je najavio, prisustvovati.
„Odluka koju su donele srpske vlasti nije da se zabrani parada, već samo odbije planirana trasa. Evroprajd je velika manifestacija, cela nedelja posvećena je proslavi diverziteta i evropskih vrednosti. On je prava prilika za Zapadni Balkan da pokaže solidarnost“, objasnio je Bilčik.
Bilčik je izrazio nadu da će narednih sati biti jasnije da li će šetnje u subotu biti i dodao da organizatori tesno sarađuju sa srpskim vlastima da pronađu bezbednu rutu.
„Nadam se da će parada biti održana, da će svi biti u mogućnosti da izađu na nju i budu bezbedni“, rekao je on.
Bilčik je ocenio kao važan signal to su srpske vlasti zabranile „antigej“ šetnju.
Ponovio je da subotnja šetnja nije običaj prajd, već Evroprajd, na koji dolaze ljudi iz cele Evrope, prenosi Tanjug.
„Sve oči uprte su u odluke relevantnih vlasti. Svi gledamo u Beograd, ali mislim da su protekle nedelje pokazale da srpske vlasti rade na tome da se događaj održi. Ako bude održan on će biti važan signal i nama u institucijama EU“, poručio je Bilčik.

Stano: Nema Evroprajda bez šetnje

Nema Evroprajda bez šetnje, poručio je portparol za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Peter Stano.
Stano je u saopštenju podsetio da je Srbija pre tri godine podnela zahtev da bude domaćin Evroprajda, panevropske LGBTIQ+ manifestacije.
Taj zahtev je bio uspešan i juče je, naveo je, Beograd postao prvi grad u jugoistočnoj Evropi koja je domaćin te manifestacije.
Dodao je, međutim, da je EU razočarana što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo rutu šetenje.
„Od njegovog uspostavljanja pre tri decenije šetnja je bila suštinski deo Evroprajda. To je javno iskazivanje želje za borbom protiv diskriminacije i za promociju jednakih prava za LGBTIQ+ osobe, kao i najvidljiviji deo Evroprajda. Ne može biti Evroprajda bez šetnje“, poručio je Stano.
Pošto su organizatori najavili da će da razmotre druge trase, uključujući i pravni lek protiv zabrane, EU izražava nadu da će rešenje biti nađeno pre subote, kako bi šetnja mogla biti održana mirno i bezbedno.
Zašto Zapad insistira na tome da se u Srbiji održi „Evroprajd“, kao i u kojoj meri je pitanje ljudskih prava i sloboda politizovano za Sputnjik je analizirao Dušan Proroković u autorskoj emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala