- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Udarni helikopteri Ka-52 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska stabilizovala front u Limanu i odbila napade u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Pratite nas
U toku je 202. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska je ušla u industrijsku zonu Artjomovska (Bahmuta), dok su oficiri NATO-a primećeni u Kramatorsku, gde kontrolišu oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini. Ukrajina je objavila nacrt dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:04 13.09.2022
Snage DNR i Rusije odbile su napad ukrajinskih snaga u području sela Ščurovo i stabilizovali situaciju u Krasnom Limanu, saopštilo je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
20:33 13.09.2022
Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) objavila je da je uspostavljen rad trećeg rezervnog dalekovoda do Zaporoške nuklearne elektrane, što predstavlja još jedan korak u obnavljanju veoma važne infrastrukture.
19:20 13.09.2022
Odbijen napad ukrajinskih snaga u području sela Davidov brod u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov na svom telegram kanalu.
„Pokušaji proboja fronta na Davidovom Brodu su stalni. Neprijatelj pokušava da se probije u malim grupama, ali naši momci se herojski bore, govorimo o Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Svi pokušaji su, kao uvek, odbijeni“, rekao je Stremousov.
18:51 13.09.2022
Na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti nagomilane su velike snage i tehnika ukrajinske vojske, saopštio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije ove oblasti Vladimir Rogov. Do sada takve količine u ovom delu nije bilo.
Međutim, situacija je kontrolisana, ne vrši se evakuacija iz naseljenih mesta koja se nalazi u području fronta.
16:30 13.09.2022
Sveže informacije sa fronta od ruskog ratnog reportera Evgenija Podubnog:
Postoje informacije da su savezničke snage uspele da probiju jedno od glavnih uporišta neprijateljske grupe i ušle u Artemovsk (Bahmut).
Prema dostupnim informacijama, ruske i republičke snage preuzele su kontrolu nad njegovom industrijskom zonom, koja se nalazi na severoistoku grada.
Napredovanje naših snaga je sporo. Situaciju komplikuje uobičajena taktika neprijatelja – opremanje položaja direktno u urbanim sredinama.
16:07 13.09.2022
Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti.
Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.
15:38 13.09.2022
Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.
"Oni koji su dobrovoljno uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor", napisao je Arestovič na telegramu.
14:39 13.09.2022
14:27 13.09.2022
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev objavio nacrt bezbednosnih garancija za Ukrajinu
13:42 13.09.2022
Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa „Himars“.
Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
13:41 13.09.2022
Iznad Hersona odjeknulo je deset snažnih eksplozija, javio je dopisnik Sputnjika i dodao da je verovatno aktivirana protivvazdušna odbrana.
12:32 13.09.2022
Suhoj Su-34 u letu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska avijacija za dan likvidirala preko 800 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika
11:03 13.09.2022
U području Kramatorska u DNR primećeni su oficiri NATO-a koji su poslati da kontrolišu oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
„To nisu instruktori, nisu neki najamnici, nego baš oficiri – imaju različite činove, epolete. Epolete ukazuju na to da je reč o službama iz pozadine koje će prebrojavati tehniku i municiju koja se isporučuje u zonu specijalne vojne operacije“, rekao je Maročko za „Prvi kanal“.
Kako je rekao, bilo je „tužnih slučajeva“ u ukrajinskoj vojsci kada je isporučivana municija nestajala „u nepoznatom pravcu“, a oficiri su i poslati da bi se to ubuduće izbeglo.
10:50 13.09.2022
U Hersonu povremeno dolazi do prekida u snabdevanju električnom energijom, kao i toplom i hladnom vodom, javlja dopisnik Sputnjika.
Oko 11 časova prekinuta je isporuka struje domaćinstvima u gradu. Trenutno struje ima, ali nema vode.
Prekida u snabdevanju strujom i vodom ima i u Novoj Kahovki, izjavio je za Sputnjik načelnik administracije Kahovskog okruga Vladimir Leontjev.
10:27 13.09.2022
Kijevski režim je tokom noći ponovo pokušao da pošalje diverzante u Krasni Liman, saopštio je lider DNR Denis Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.
Pušilin je istakao da su njihove pokušaje uništile savezničke snage.
On je dodao da su ukrajinske jedinice pokušale da izgrade prelaz prema Svjatogorsku kako bi dovele dodatne snage. Zahvaljujući dobro koordinisanoj saradnji savezničkih formacija, neprijatelj nije uspeo u tome.
Prema njegovim rečima, savezničke snage su se utvrdile na periferiji grada Artjomovska (Bahmut) u DNR.
Takođe, savezničke snage napreduju i u pravcu Ugljedara, Marjinke i grada Peski.
10:18 13.09.2022
Situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani trenutno je mirna, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.
On je, međutim, dodao da koncentrisanje ukrajinske tehnike nastavlja da raste duž kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.
„Situacija je napeta. Čekamo (provokacije), jer duž cele kontakt linije, ako pogledate kartu, to su Stepnogorsk, Novojakovljevka, Orehov, Guljajpolje do Voljnog polja, primećuje se nagomilavanje teške neprijateljske tehnike. Vidimo da su rasuti po celoj kontakt liniji kako, po svemu sudeći, ne bi bilo određene tačke na koju će biti zadat glavni udar i kontraofanziva“, rekao je on za „Prvi kanal“.
10:02 13.09.2022
Tokom proteklog dana tokom borbi je ubijeno oko 40 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet oklopnih transporeta, jedno artiljerijsko oruđe i šest specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike, kapetan Ivan Filiponenko.
Ukrajinske snage su u protekla 24 časa gađale naselje Brjanka iz višecevnih bacača raketa američke proizvodnje „Himars“, na koje su ispalile četiri rakete. U granatiranju grada Stahanova oštećene su tri višespratnice.
09:58 13.09.2022
U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su 195 granata iz tenkova i cevne artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicije Donjecke Narodne Republike.
Gađani su okruzi deset naselja DNR. U granatiranju je poginuo jedan civil, a petoro je ranjeno. Oštećeno je 14 zgrada i tri civilna objekta.
Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su tri ukrajinska oklopna transportera i ubijeno više od 40 pripadnika ukrajinskih formacija.
09:14 13.09.2022
U Zaporoškoj oblasti pronađeno skrovište sa oružjem
Rekordno veliko skrovište oružja pronađeno je u Zaporoškoj oblasti, u šumi je bilo sakriveno 260 kutija sa granatama, saopštio je član glavnog saveta regionalne uprave regiona Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, informacije su dobijene od meštana koji su videli kako nepoznati ljudi vuku kutije u šumskom pojasu u Tokmakskom rejonu.
„Prilikom provere ove informacije pronađeno je skrovište u kome se nalazilo 260 kutija sa granatama: 180 kutija sa granatama kalibra 125 mm i 80 kutija sa granatama kalibra 152 mm, kao i četiri kutije sa glavnim osiguračima“, napisao je Rogov na Telegramu.
Prema njegovim rečima, policija je identifikovala građane koji su, kako se pretpostavlja, bili umešani u organizovanje skrovišta. Počinioci će biti procesuirani u skladu sa Krivičnim zakonikom Ruske Federacije.
08:45 13.09.2022
Tursko ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je da je još sedam brodova isplovilo iz ukrajinskih luka u okviru „prehrambenog sporazuma“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala