- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Šta bi bilo bez Kornelija...

© Foto : Skrinšot / Jutjub / FK PartizanKornelije Kovač
Kornelije Kovač - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Kornelije Bata Kovač bio je jedan od pionira i prvih autora jugoslovenskog rokenrola koji je napisao neke od najvećih hitova jugoslovenske popularne muzike.
Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini. Sredinom šezdesetih bio je član legendarnih sarajevskih Indeksa, prve jugoslovenske rok grupe koja je pravila autorsku muziku, a 1968. godine po prelasku u Beograd osniva veoma popularnu i uticajnu Korni grupu.
Od sredine sedamdesetih sarađivao sa najvećim zvezdama jugoslovenske pop i rok scene od Zdravka Čolića do Lepe Brene a pisao je muziku za film, pozorište i televiziju.

Pionir jugoslovenskog roka

Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da Kornelije Bata Kovač spada u pionirsku generaciju jugoslovenske rok muzike i bez njega bi bilo teško i zamisliti rok scenu iz šezdesetih godina.
Od bezimenih sarajevskih grupa, preko Indeksa, Korni grupe pa sve do producentskog rada sa najvažnijim grupama nastalih sedamdesetih i osamdesetih u Beogradu – Riblje Čorbe i Bajage i instruktora, preko saradnje sa velikim pevačima kao što su Zdravko Čolić, Olivera Katarina i Bisera Veletanlić, preko dela koja je ostavio vezanih za instrumentalnu, primenjenu, filmsku i pozorišnu muziku, trag Kornelija Bate Kovača je dubok, dodaje Peca Popović.

„Bolje bi bilo pitanje šta bi bilo da nije bilo Bate Kovača? Kako bi zvučala jugoslovenska, a posebno beogradska muzika jer je njegov uticaj od '68. kad je osnovao Korni grupu – nemerljiv. On je dao primer kako treba raditi i on se suočio prvi sa tim problemom, s jedne strane radio je avangardnu muziku, s druge strane morao je da ide u komercijalnom smeru. S tim problemom se nosio tokom Korni grupe, ali kasnije je osvojio pravo da radi samo ono što mu se sviđa. Kao takav će ostati veliki primer verovatno za sve ljude koji imaju ambiciju da ostave iza sebe delo i trag.“

Veličina kakva se dugo neće pojaviti

Žika Jelić iz Ju grupe prisetio se njihovog prvog susreta na Hvaru 1967. godine kad je Kornelije Kovač sa kolegom iz Indeksa Esadom Arnautalićem prisustvovao njihovom koncertu, posle koga su braća Jelić dobila ponudu da snime jednu pesmu u Sarajevu. Otad su se često viđali i čuli, posebno otkad se Kovač preselio u Beograd, a poslednji put su pričali desetak dana pred veliki koncert Ju grupe.
„Jutros kad sam čuo da je umro, bio sam emotivno pogođen i bilo mi je mnogo teško. Bio je dobar čovek, generacijski smo bili vezani i tako smo se oslovljavali – generacijo. Što bi se reklo, iz jednog stanja je prešao u drugo, ali zaborav skoro neće doći kad je Bata Kovač u pitanju“.
Dragi Jelić dodaje da su sa Kovačem provodili zajedno mnoge dane, godine i decenije i da je bio takva veličina, takav muzičar, kompozitor, aranžer i pijanista koji se neće dugo pojaviti.

Korni grupa – velikani koji su postavili standarde

Žika Jelić ističe da je Korneliju Kovaču sve bilo jasno kad je muzika u pitanju a da je Korni grupa bila jaka i moćna u rangu svih velikih evropskih rok grupa.
„Negde 1970. godine kad kreće Ju grupa nekoliko puta sam pomislio: pa ona Korni grupa je postavila neke standarde, treba ih preći ili bar se izjednačiti ne bi li naša grupa postala interesantna, uspešna i popularna kao što je to bila Korni grupa. Hoću da kažem da standarde koje je Bata postavio sa svojim muzičarima u Korni grupi, bili su jako, jako veliki.“

Batine pesme živeće i posle njega

Dragi Jelić dodaje da je Kornelije Kovač bio prvi čovek kog je pitao kako se prave pesme a on mu je objasnio da treba sesti za instrument, družiti se s njim i ideja će sama po sebi doći.
„Mi nismo školovani muzičari, samouki smo tako da je nama štošta teže sve bilo nego Korni grupi koji su svi svirački bili fenomenalni. Ali da ne bismo mi jurili njihov standard ili fazon, prilagodili smo se našim mogućnostima i našem umeću. U svakom slučaju on je neverovatno zaslužan i ostavio je takav trag u muzici, da li je rok ili pop, svejedno je.“
Žika Jelić podseća da i danas Zdravko Čolić izvodi kompozicije koje je Kornelije Kovač pisao za njega i to su „neverovatno kvalitetne pesme koje su ostali hitovi“.
„Želja je svih nas koji se bavimo muzikom, a Bati se ispunila, da mnoge njegove pesme i posle njega, ostaju da žive“.
Kornelije Kovač - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
KULTURA
Preminuo Kornelije Kovač
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala