- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi teniski poredak – i sunovrat „sistema“

© Sputnik / Lola ĐorđevićTeniski reket i loptica
Teniski reket i loptica - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
ATP lista je u najnovijem izdanju doživela ogromne promene kao posledicu nerazumnih i katastrofalnih odluka u teniskom svetu koje su unele tektonske poremećaje u teniski poredak, čineći ga gotovo irelevantnim.
Od suspenzije Novaka Đokovića za nastup na Australijan openu, preko zabrane ruskim i beloruskim teniserima da zaigraju na Vimbldonu i ukidanja bodova za taj turnir, do sprečavanja najboljeg srpskog tenisera da se takmiči na US Openu – sve to je beli sport obavilo crnom maramom.
Pogled na najboljih deset tenisera sveta izaziva šok – 19-godišnji Karlos Alkaras je postao najmlađi broj 1 skočivši za tri pozicije čime je svrgnuo sa trona Danila Medvedeva, ruskog tenisera i ostvario cilj „sistema“.
Pad za tri mesta uz Medvedeva doživeo je i Aleksandar Zverev, nemački teniser ruskih korena koji se i dalje oporavlja od teške povrede zadobijene u duelu sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu.
Zverev i dalje ne igra – nema magičnu moć upravo Nadala da pravo iz štaka uskoči u patike i nastupi u najboljoj mogućoj formi, što je Španac već demonstrirao ove godine, a uz sve sistemska podešavanja su ga ostavila na trećem mestu ATP liste.
Za po jednu poziciju pali su Stefanos Cicipas i Novak Đoković, finalista US Opena Kasper Rud je najveći dobitnik haosa pošto je standardnom igrom tokom cele godine, bez većih uspeha, ali sa konstantnošću, „skočio“ za pet pozicija i sada je drugi reket sveta.
Sistem je možda želeo, ali nije uspeo da „našteluje“ da se Andrej Rubljov, ruski teniser, vrati u najboljih deset, na devetu poziciju, a vredi istaći da je njegov zemljak Karen Hačanov zabeležio jedan od najvećih skokova i sa 31. je stigao na 18. poziciju, dok je Belorus Ilja Ivaška napredovao 12 mesta i sada je 61. na listi.
Ipak, potpuno neverovatno deluje podatak da je Korentan Mute, francuski teniser, napredovao 28 mesta, a njegov zemljak Igo Grenije je upisao skok za 24 pozicije.
Da li sve to odgovara tenisu? Možda, uspostavljena je dinamika kakva verovatno nije viđena nikada, ali je jasno da ne odražava pravo stanje stvari – na šta sistem, odnosno ATP, ne obraća pažnju, niti želi da prihvati svoj sunovrat.
A kreatori „novog teniskog poretka“ zadovoljno trljaju ruke jer su uspeli da najveće „pretnje“ poput Novaka Đokovića i Danila Medvedeva spreče u svom poslu i borbi za poziciju najboljeg na svetu.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
SPORT
Đokovićev novi pogled na ATP listu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala