- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Putin imao dug razgovor sa Šolcom

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi
Nemački kancelar Olaf Šolc u poseti Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, skrenuo je pažnju da ukrajinska strana granatira gradove Donbasa, saopštila je pres služba Kremlja.
„Glavna pažnja bila je posvećena situaciji oko Ukrajine u kontekstu ruskog izvođenja specijalne vojne operacije. Vladimir Putin je posebno skrenuo pažnju saveznog kancelara na flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske strane, na kontinuirano granatiranja gradova Donbasa, usled čega stradaju civili i namerno se nanosi šteta civilnoj infrastrukturi“, navodi se u saopštenju.
Putin je u razgovoru sa nemačkim kancelarom ukazao i na probleme sa isporukama gasa u Evropu "Severnim tokom", koji su izazvani antiruskim sankcijama Zapada.
„S obzirom na to da vlasti pojedinih zemalja prekidaju isporuke gasa preko Ukrajine i Poljske i odbijaju da puste u funkciju "Severni tok 2", izgledaju cinično pokušaji da se krivica za probleme u snabdevanju energijom u Evropi prebaci na Rusiju“, navodi se u saopštenju Kremlja.
Ruski predsednik Vladimir Putin, razgovarajući o prehrambenom sporazumu, istakao je nedostatak napretka u deblokadi ruskog izvoza.
„Potvrđena je spremnost ruske strane da velike količine žitarica isporuči na strana tržišta, kao i da besplatno preda siromašnim zemljama đubrivo blokirano u evropskim lukama“, dodaje Kremlj.
Kako se navodi u saopštenju nemačke vlade, Šolc se založio za diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i upozorio da svi ruski koraci u pravcu "aneksije“ neće ostati bez odgovora niti će biti priznati ni pod kojim okolnostima. On je zatražio prekid vatre i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.
Pored toga, nemački kancelar se dotakao teme ratnih zarobljenika. On je istakao potrebu da se prema njima postupa u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.
Nemački kancelar je pozvao da se osigura bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane i izbegne eskalacija.
Dvojica lidera su razgovarala 1,5 sat i dogovorili se da nastave kontakte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala