Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obradović: Srbija da odgovori Evropskom parlamentu - nema priznanja Kosova ni sankcija Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićBoško Obradović
Boško Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Predsednik pokreta „Dveri“ i šef poslaničke grupe „Dveri-patriotski blok“ u Skupštini Srbije, Boško Obradović predložio je da srpski parlament odgovori na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se Srbija poziva da prizna nezavisnost KiM, tako što će je odbiti, kao i što će odbiti poziv da naša zemlja uvede sankcije Rusiji.
Takođe, kao drugu tačku zaključaka sednice, Obradović je predložio zahtev srpskog parlamenta da pregovori o budućnosti KiM budu vraćeni u Savet bezbednosti UN.
Promena pregovaračke platforme je potrebna jer su Albanci tokom pregovora dobili sve, dok Zajednica srpskih opština, jedina stvar koja ide na korist Srbima na KiM, još nije formirana, smatra Obradović.
Stoga bi prvo, kako je rekao, trebalo prekinuti pregovore u Briselu, jer Srbija u EU nema prijatelja i vratiti pregovore u Savet bezbednosti UN, gde Rusija i Kina mogu da zaštite srpske nacionalne i državne interese. Na putu Srbije u EU nema odbrane KiM – na tom putu čekaju nas nove ucene za priznanje lažne države Kosovo, što su novi emisari jasno poručili – „nova armatura“ znači model dve Nemačke, gde se države neće međusobno priznavati, ali neće ni sprečavati jedna drugu da postanu članice međunarodnih organizacija, predložio je Obradović.
Prema Obradovićevim rečima. „Dveri“ predlažu i poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, kao štetnih po Srbiju, kao i obnovu rada Ministarstva za KiM u srpskoj vladi, što bi značilo veću pomoć građanima na KiM.
Konačno, prema Obradovićevom mišljenju, trebalo bi uvesti krivičnu odgovornost za svakoga ko u srpskom javnom prostoru zagovara nezavisnost KiM.
Lider „Dveri“ je u govoru na posebnoj sednici parlamenta naglasio potrebu konsenzusa po pitanju KiM.
„Mislim da je ono što mi danas treba da uradimo ili barem ono što mi iz poslaničke grupe Dveri-patriotski blok mislimo da treba da uradimo, to je da postignemo konsenzus i puno nacionalno jedinstvo o odbrani i očuvanju KiM u sastavu Srbije“, rekao je Obradović i dodao da posebna sednica Skupštine može da ima smisla jedino ako budu usvojeni obavezujući zaključci iza kojih će stati svi poslanici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala