Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Kosovu se prelama sudbina Srbije: Borba za južnu pokrajinu – pitanje golog opstanka

© Sputnik / Lola Đorđević Kosovo je srce Srbije
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Ne može se popuštati na Kosovu, a računati na napredak Srbije, na samostalnost, nezavisnost i vojnu neutralnost. Na Kosovu se prelama sudbina Srbije i čuvajući KiM, uz poštovanje Ustava, Povelje UN i Rezolucije 1244, mi se borimo za goli opstanak. Sva ova pitanja reafirmisao je predsednik Srbije u parlamentu.
Ovako izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini koji je u Narodnoj Skupštini predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić rezimira diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.
U iscrpnom izlaganju predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je pregled stanja u južnoj pokrajini, mapirao izazove sa kojima se Srbija suočava i ukazao na instrumente koje imamo u borbi za nacionalne interese i teritorijalni integritet.

Nema priznaje Kosova – ključna poruka

Iako višeslojno izlaganje u kojem se prelamaju istorijske činjenice i datosti savremenog trenutka, zahteva parcijalnu analizu, opšti utisak, po Jovanoviću, proizilazi iz stava predsednika da Srbija direktno ili indirektno ali nikada neće priznata otcepljenje KiM. To je, smatra, veoma značajno.
Sve ostalo što je pominjano u izveštaju, a što se odnosi na pritiske sa kojima se Srbija suočava od strane zapadnih mentora prištinske nezavisnosti, deo je, smatra Jovanović, realnosti.

“Danas uz ovakvu nestabilnost, turbulencije i tektonske promene na planeti, ne postoje ni najosnovniji uslovi za stabilno, dugoročno, održivo i pravedno rešenje za problem kao što je Kosovo i Metohija. Mi moramo smoći snage, jedinstva i odlučnosti, i biti kristalno jasni da popuštanja na pitanju KiM, udaljavanja od rezolucija SB i Ustava Srbije neće biti, i niko ne sme da kalkuliše sa time. Nadam se da će predsednik tu principijelnu poziciju reafirmisati i u Generalnoj Skupštini UN”.

Važna i sednica GS UN

Jedino ta i takva pozicija, uveren je naš sagovornik, može računati na ogromnu podršku članstva UN. Prostor za mirno, političko i diplomatsko rešenje koje uvažava ustavni poredak Srbije, Povelju UN, međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, nije iscrpljen. Uprkos nastojanjima Zapada da što pre reši pitanje Kosova, kako bi se izbio, kako je rekao predsednik, Putinu argument iz ruku, prostor za našu borbu je, smatra Jovanović, veći danas nego što je to bio juče.
“Trendovi su u Evropi i svetu, po mom dubokom uverenju takvi, da će taj se prostor dalje da se širi. Mi ne možemo prihvatiti nikakve ucene zato što je Zapad uznemiren zbog ruske vojne operacije u Ukrajini. Ne može Srbija biti moneta za potkusurivanje politici hegemonizma i dominacije Zapada i njegovog odnosa prema Rusiji i Kini. Mi smo nezavisna, samostalna evropska država koja je postojala i koja će postojati nezavisno od svih turbulencija ” kaže Jovanović dodajući da nam pravo na strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom niko ne može oduzeti.

Ne može se popuštati na Kosovu

Analizirajući Vučićev govor, Jovanović još jednom ukazuje da se Srbija, odolevajući bezakonju u vezi sa KiM, bori za poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, na najširem, evropskom i svetskom planu.

“Za Zapad, SAD, Nemačku i Veliku Britaniju, Kosovo i Metohija kao posebna država predstavlja geopolitičko pitanje, deo njihovih geopolitičkih i ekspanzionističkih interesa. Za Srbiju je KiM egzistencijalno, vitalno i životno pitanje i tu nema nikakvog popuštanja”.

Ne može se, zaključuje Jovanović, popuštati na Kosovu, a računati na napredak Srbije, nezavisnost, samostalnost i vojnu neutralnost.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala