- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Muškarci u Japanu počeli više vremena da posvećuju porodici i deci

© AFP 2023 / MANAN VATSYAYANAJapanac nosi dete na ramenima
Japanac nosi dete na ramenima - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Istraživanje o stilu života, koje je sprovelo japansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija, otkrilo je da je količina vremena koje Japanci izdvajaju na kućne poslove i brigu o deci porasla. Ovaj trend je počeo tokom pandemije, kada je uveden rad na daljinu.
Ovaj fenomen je u velikoj meri posledica činjenice da je pandemija virusa korona dovela do toga da mnogi kancelarijski radnici više rade od kuće, a za neke ljude se način rada radikalno promenio.
Sputnjik je razgovarao sa nekoliko Japanaca koje je pitao da li i dalje rade od kuće i da li su zadovoljni uvećanim vremenom koje imaju na raspolaganju za kućne poslove i brigu o deci.
Jedan od sagovornika izjavio je da je srećan što više vremena provodi sa svojom porodicom i da se nada da će problem sa virusom korona uskoro prestati, ali i da novi stil rada koji je započet zbog širenja korone neće potpuno nestati.
„U mom slučaju, radila sam više kod kuće i, kao rezultat toga, moj muž i ja smo mogli da delimo kućne poslove. Zadovoljna sam ovim novim stilom rada. Ne gubim vreme na putu za posao, pa mogu da delim kućne poslove“, objasnila je druga sagovornica agencije.
Neki Japanci govore da mogu da preuzmu deo obaveza oko pranja i čišćenja kuće.
„Bio bih srećan kada bi se rad od kuće, koji se pojavio kao antikovid mera, nastavio i u budućnosti“, istakao je jedan od sagovornika.
Drugi sagovornik je naveo da sada ide na posao otprilike jednom nedeljno i da je veoma srećan zbog toga.
„Više mogu da provodim vremena sa svojom porodicom i preuzimam neke kućne poslove“.
Kako je objasnio jedan od sagovornika, koji radi u IT industriji, promena u načinu rada ne samo što je povećala količinu vremena koje koristi na kućne poslove i brigu o deci, već je stvorila i mnoge druge pozitivne aspekte.
„Doveo sam svoju kuću u red. Osim toga, sada ne moram često da idem u barove sa kolegama i postepeno sam počeo da štedim novac“, istakao je jedan od sagovornika.
S druge strane, ne odnose se svi pozitivno prema ovim promenama.
„Generalno sam zadovoljan svojim novim stilom rada. Do sada sam posao putovao dugo, oko sat vremena vozom, ali sa povećanjem rada od kuće to vreme se smanjilo. Srećan sam što mogu da provodim više vremena sa svojom decom. Međutim, i moja žena radi, ali ne radi od kuće, tako da je teret kućnih poslova koji sam delio sa njom sada na meni“, ispričao je jedan od sagovornika.
Inače, istraživanje o životnim navikama za 2021. pokazuje da, iako muškarci sada više obavljaju kućne poslove i brinu o deci, žene i dalje više vremena troše na kućne poslove i brigu o deci od muškaraca. Drugim rečima, i dalje se oseti nejednakost između muškaraca i žena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala