- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se uzdrže od eskalacije situacije

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaRat u Nagorno-Karabahu
Rat u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba i da poštuju režim prekida vatre, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

„Pozivamo strane da se uzdrže od dalje eskalacije situacije, da pokažu suzdržanost i da strogo poštuju režim prekida vatre u skladu sa trilateralnim saopštenjima lidera Rusije Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, 11. januara i 26. novembra 2021. godine“, precizirano je u objavi.

Ruska strana izražava krajnju zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije u pojedinim delovima jermensko-azerbejdžanske granice u noći 13. septembra.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da Baku i Jerevan treba da rešavaju sva sporna pitanja isključivo diplomatskim putem, a u delu koji se tiče pitanja u vezi granice – u okviru bilateralne Komisije za razgraničenje uz savetodavnu pomoć Rusije.

„U tesnom smo kontaktu sa Bakuom i Jerevanom. Primljen je apel jermenskog rukovodstva sa molbom da se pomogne u rešavanju situacije u skladu sa postojećim bilateralnim sporazumima i posredstvom ODKB. Računamo na to da će se dogovor o prekidu vatre od 9 časova po moskovskom vremenu 13. septembra, koji je postignut kao rezultat ruskog posredovanja, sprovoditi u punoj meri“, navodi se u saopštenju.

Noćas je došlo do novog zaoštravanja situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana: Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska gađala teritoriju Jermenije uz primenu artiljerije i bespilotnih letelica. Saopšteno je da ima mrtvih i ranjenih. Sa druge strane, Baku je optužio Jermeniju za napad na azerbejdžansku vojsku na granici.
Kasnije je saopšteno da je, zahvaljujući naporima Rusije, postignuto primirje na granici Jermenije i Azerbejdžana.
Jermenski vojnik puca iz topa na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
RUSIJA
Jermenija i Azerbejdžan dogovorili prekid vatre; Jerevan objavio broj poginulih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala