- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina upozorava na rizične transfere nuklearnih materijala u okviru pakta SAD, Britanija i Australija

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Peking je optužio SAD, Veliku Britaniju i Australiju za rizične transfere nuklearnih materijala u skladu sa paktom AUKUS, a kineski izaslanik pri UN pozvao je IAEA da ugovor podvrgne strožoj kontroli.
U obraćanju nakon sastanka Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je održan u ponedeljak, kineski izaslanik pri UN Vang Kun u ime svoje zemlje zatražio je zvaničnu raspravu o „prenosu nuklearnih materijala u skladu sa AUKUS-om i zaštitnih mera koje podrazumeva Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT)“, prenosi RT.
„AUKUS prevazilazi postojeći međunarodni režim neširenja (nuklearnog oružja) i mandat Sekretarijata IAEA. Ovim pitanjem ne bi trebalo da se bave samo tri zemlje, već države članice IAEA“, naglasio je Vang i dodao da su članice AUKUS-a ignorisale diskusije u vezi sa ovim savezom na sastancima IAEA.
SAD, Velika Britanija i Australija potpisale su prošle godine sporazum poznat pod skraćenicom AUKUS, prema čijim odredbama je Kanberi obećano snabdevanje nuklearnim podmornicama. Ovaj sporazum podstakao je kontroverze, s obzirom da je Australija odustala od već ugovorene nabavke francuskih nuklearnih podmornica.
Kina je prošlog meseca upozoravala na isti problem, ali su tada tri zemlje odgovorile da se prenos nuklearnih materijala, odnosno obogaćenog uranijuma koji se koristi u reaktorima podmornica „na način koji ispunjava najviše moguće standarde neširenja“.
Pogonske jedinice koje koriste podmornice „dizajnirane su tako da bi uklanjanje bilo kakvog nuklearnog materijala bilo izuzetno teško i učinilo bi i pogonsku jedinicu i podmornicu neupotrebljivom“, navele su tri države u radnom dokumentu dostavljenom UN.
Međutim, Vang je bez obzira na to pozvao IAEA da ostane politički „neutralna“ i da „nastavi da pruža platformu za rešavanje rizika od širenja AUKUS-a“, optužujući tri zemlje da „ometaju izvršavanje njenih dužnosti i podrivaju međunarodne red, multilateralizam i svetski mir“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala