- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jermenija zatražila pomoć od Rusije, ODKB i SB UN: Obavešten Putin, nastavljaju se borbe

© AFP 2023 / KAREN MINASYANJermenski vojnik samoproglašene republike Nagorno-Karabah pored rova na prvoj liniji na granici sa Azerbejdžanom, 25. oktobra, 2012. godine - ARHIVKSA FOTOGRAFIJA
Jermenski vojnik samoproglašene republike Nagorno-Karabah pored rova na prvoj liniji na granici sa Azerbejdžanom, 25. oktobra, 2012. godine - ARHIVKSA FOTOGRAFIJA - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Vlada Jermenije obratila se Rusiji, Organizaciji dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) i Savetu bezbednosti UN zbog zaoštravanja situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je jermenska televizija.
„Iz kabineta ministara saopšteno je televiziji 'Novosti' da se Vlada već obratila Rusiji, Savetu bezbednosti UN i ODKB u vezi sa agresijom na teritoriju Jermenije“, navodi se u saopštenju.
Ranije je pres-služba Vlade Jermenije saopštila nakon sednice Saveta bezbednosti, koju je održao premijer zemlje Nikol Pašinjan, da namerava da zatraži pomoć od Moskve, ODKB i UN.

Na jermenskoj strani ima mrtvih i ranjenih

Oglasio se portparol jermenskog Ministarstva odbrane Aram Torosjan koji je rekao da se nastavljaju rovovovske borbe u nekim delovima jermensko-azerbejdžanske granice.

„Protivnik nastavlja da koristi artiljeriju, minobacače, bespilotne letelice i streljačko oružje velikog kalibra u pravcu Vardenisa, Sotka, Artaniša, Išhanasara, Gorisa i Kapana. Gađaju kako vojne objekte, tako i objekte civilne infrastrukture“, rekao je Torosjan, istakavši da „protivnik ne prestaje sa pokušajima napredovanja“.

On je istakao da sa jermenske strane ima mrtvih i ranjenih, te da se podaci utvrđuju.

Azerbejdžan optužuje Jermeniju

Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je jermensku stranu da namerava da prekine mirovni proces.
„Jermenija je pod raznim izgovorima usporavala proces normalizacije, pokazivala je destruktivnu poziciju na pregovorima koji su vođeni uz međunarodne napore, nije povukla jermenske oružane snage sa teritorije Azerbejdžana uprkos obavezama u okviru trilateralnih izjava i postignutih sporazuma, a takođe je nastavila da minira teritorije, uključujući nedavno raspoređivanje mina proizvedenih u Jermeniji na teritoriji Lačina, iznošenje novih uslova u radu na otvaranju komunikacionih i transportnih puteva i poništavanje procesa, kao i odustajanje od mirovne agende pokazali su da Jermenija nije zainteresovana za mirovni proces i da ima cilj da mu zada udarac“, navodi se u saopštenju azerbejdžanskog spoljnopolitičkog resora.
Kako je precizirano, „nova agresija jermenske strane protiv Azerbejdžana predstavlja grubo kršenje osnovnih normi i principa međunarodnog prava, kao i odredbi trilateralnog sporazuma koji su potpisali lideri Azerbejdžana, Jermenije i Rusije i sporazuma postignutih između Azerbejdžana i Jermenije“.

Obavešteni Putin, Lavrov, Blinken

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je noćas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa zaoštravanjem situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je pres-služba jermenske vlade.
„Premijer je izneo detalje o provokativnim, agresivnim dejstvima Oružanih snaga Azerbejdžana protiv suverene teritorije Jermenije koja su počela u ponoć, a koja su praćena gađanjem iz artiljerijskog i streljačkog oružja velikog kalibra. Pašinjan je rekao da su dejstva azerbejdžanske strane nedopustiva i istakao je važnost adekvatne reakcije međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju.
Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu.
Jermenska strana takođe je razgovarala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koje su obavestili o situaciji na granici.
Nakon toga se oglasio Blinken koji je rekao da su Sjedinjene Američke Države duboko zabrinute zbog sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana, te da pozivaju strane da hitno prekinu vatru.

Situacija na granici

Stanovnici nekoliko jermenskih gradova sinoć su prijavili eksplozije izazvane artiljerijom i dronovima. Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska Azerbejdžana koristila tešku artiljeriju i da se koriste i dronovi.
Oglasio se i Azerbejdžan koji tvrdi da je Jermenija „počela široke provokacije“ protiv azerbejdžanskih oružanih snaga, koje su odgovorile „intenzivnom vatrom“ na jermenske položaje.
Jermenska vojska obara azerbejdžanski dron - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
SVET
Odjekuju eksplozije, Jermenija i Azerbejdžan se optužuju međusobno za napade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala