- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izabran novi poglavar Ruske zagranične crkve

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYRuska pravoslavna crkva
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Episkop menhetnski Nikolaj (Olhovski) izabran je za prvojerarha Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu (RPCZ) na Arhijerejskom saboru v Nujorku, izjavio je za Sputnjik upravnik kancelarije Arhijerejskog sinoda RPCZ protojerej Serafim Gan.
Prema rečima zamenika šefa odseka za odnose sa javnošću Ruske pravoslavne crkve protojereja Igora Jakimčuka, episkop menhetnski Nikolaj bio je jedan od najbližih saslužitelja blaženopočivšeg mitropolita Ilariona i samim tim novi poglavar poseduje sve neophodne kvalitete za upravljanje crkvom. On je istakao da se nada aktivnom i plodonosnom razvoju RPCZ pod novim poglavarom.
„Za nas je veoma važno da je nakon ujedinjenja sa Ruskom zagraničnom crkvom njeno delovanje prilično aktivno i da se u praksi realizuju ona prava koja su joj data kao jednoj od samostalnih crkava u sastavu Moskovskog patrijarhata, a to je pokazao i današnji događaj“, istakao je Jakimčuk.
U skladu sa Aktom o kanonskom opštenju RPCZ sa Ruskom pravoslavnom crkvom, odluka o izboru biće poslata na odobrenje Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu. Prethodni poglavar RPCZ, mitropolit istočne Amerike i Njujorka Ilarion (Kapral) preminuo je 16. maja 2022. godine u Sjedinjenim Državama u 75. godini nakon duže bolesti.
Hirotonija episkopa Nikolaja održaće se 18. septembra u Znamenskom saboru u Njujorku.
Ruska pravoslavna zagranična crkva, koju su osnovali ruski emigranti 1921. godine u Sremskim Karlovcima, samostalno je funkcionisala sve do 2007. godine, kada se vratila pod jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, kao jedna od njenih pomesnih crkava. Najveći deo ruskih crkava i manastira po svetu upravo pripada njoj — više od 400, a između ostalih, pripada joj i jedna u Jerusalimu.
Litija u Moskvi do spomenika knezu Vladimiru za Dan pokrštavanja Rusije. - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2018
Ruska zagranična crkva prekida komunikaciju sa Carigradom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala