Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Horor u Babinom Mostu traje: Dramatična ispovest majke i supruge Srba koje su izboli Albanci

© Foto : Sputnjiku ustupila eparhija Raško - prizrenskaPovređeni Saša i Nemanja Mitrović iz Babinog Mosta
Povređeni Saša i Nemanja Mitrović iz Babinog Mosta - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Sigurna sam da napadači na moju porodicu imaju nečiju podršku. Mi smo trn u oku, smeta im jaka srpska porodica u ovom delu Kosova i Metohije. Suprug je bolje, ali sinu je oštećena plućna maramica, lekari ne mogu da kažu da li je uzrok ubod nožem ili silni udarci. Ovo je četvrti napad, ali sada po prvi put razmišljam da sklonim decu odavde.
Ovo za Sputnjik kaže Milena Mitrović, majka i supruga dvojice Srba koji su sinoć napadnuti u Babinom Mostu kod Obilića.
Zatekli smo je sa mlađim sinom i ćerkom ispred bolnice u Kosovskoj Mitrovici, gde su, na njeno insistiranje, povređeni suprug i stariji sin prebačeni iz Prištine.
Stalno je, kaže, krivila svoju decu, pitala se da li su oni nepristojni i drčni, jer zna da ne daju na sebe, a juče se lično uverila u to ko izaziva. Ujutro kad su pošli na njivu, mladić koji je povredio njenog sina i supruga skočio je na traktor, zamolili su ga da se skloni.
„On je zatim mom sinu opsovao sestru na albanskom, ne mogu to ni da izgovorim, pitao ga je da li razume albanski. Napadač ima 36 godina, a mom Nemanji je 22. Tu je skočio suprug i rekao da se skloni. Pojavio se njegov otac, izvinjavao se, rekao da ih neće više ni pogledati... Uveče su izbodeni nožem“.

Porodica na meti od 1999.

Mitrovićeva dodaje da su problemi ove porodice počeli krajem 1999. godine, kada je u selu Livadice, u opštini Podujevo, OVK ubila njenog svekra. Pre nekoliko godina pokušali su da kidnapuju ćerku, sina presreli i udarili, a na poslednji Uskrs nasrnuli su nožem na mlađeg sina.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar NašpalićPlodna dolina Babinog Mosta u kojoj Mitrovići obrađuju 80 ari zemlje
Plodna dolina Babinog Mosta u kojoj Mitrovići obrađuju 80 ari zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Plodna dolina Babinog Mosta u kojoj Mitrovići obrađuju 80 ari zemlje
„Oni su očekivali, pošto je pokojni svekar bio jedan od uglednijih domaćina u Babinom Mostu, jedan od jačih ljudi, kad je eliminisan, da će celo selo da krene da se seli, tako što ćemo mi otići prvi. Međutim, mi smo ostali, što bi se narodski reklo, nastavili da se širimo ko svoj na svome. Nastavili smo da radimo poljoprivredu, imamo svoje mašine“, priča nam Milena Mitrović.
Ona dodaje da je suprug i zaposlen u EPS-u, da se dobro snalaze i vole svoju zemlju i kuću, ali da sada zaista više ne znaju šta da rade.
„Posle ovoga ozbiljno razmišljam da li da vratim decu kući, da li uopšte da zadržim decu u Babinom Mostu i pored idealnih uslova za život, što se imovine tiče. Džaba je sve to kad nemam bezbednost i sigurnost za decu“.

Proizvode kupuju i Albanci

Mitrovići imaju ozbiljno poljoprivredno gazdinstvo na 80 ari. Povrće koje proizvedu ide ili za Srbiju ili u Gračanicu i Mitrovicu. Radnike nemaju, sve rade sami, sa decom. I Albanci kupuju od njih, uglavnom imaju dobre odnose.
„Mi ne ratujemo sa celim selom, to su pojedinci koji su podstreknuti. Sve je politika. Bilo je reči da sin ostane sedam dana u Prištini na posmatranju. Demonstrativno sam odbila, jer mi je pred očima bila slika dečaka iz Goraždevca koji je bio ranjen, kome je na ranu stavljen gips“, priča i dodaje da bi zadržali njenog sina samo da bi se albanski političari slikali s njim.
„E, pa to ne može!“, naglašava Milena Mitrović.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar NašpalićCrkva Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu u kome ima 137 pravoslavnih domaćinstava
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu u kome ima 137 pravoslavnih domaćinstava - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu u kome ima 137 pravoslavnih domaćinstava

Neko to sve podržava…

Ona dodaje da se mlađe dete posle napada pre nekoliko meseci jedva stabilizovalo, preživljeni stres je izazvao zdravstvene probleme. Ipak, u svim incidentima postupili su ljudski. Posle prvog napada otac glavnog napadača , došao je na kolenima i molio da odustanu od tužbe. I juče je zvao, dok su čekali snimanje povreda u bolnici. Ponovo je molio da napad ne prijave policiji.
„A gde je država, zašto ih ona nije teretila? Ako ja kao pojedinac neću, gde je država tu?! Postoje institucije koje bi trebalo da kontrolišu takve. Sigurna sam da će biti pušteni za sedam dana“, ističe uplašena majka i supruga.
Ona kaže da je sigurna da napadači imaju nečiju podršku:
„Mi smo dobili i dojave, kad je sin napadnut za Uskrs. Došao je čovek i rekao, mogu samo da vam kažem da se pazite zato što je Babin Most jedina srpska enklava, gde je većinsko srpsko stanovništvo od Prištine do Kosovske Mitrovice. To je nekome trn u oku. Kome, ne znam, ali oni imaju podršku da ovo rade. Nasrnuti na čoveka koji ima 50 godina, ubodeš mu dete, ubodeš njega, verujte, to je neko ko ima podršku“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Milena MitrovićMilena Mitrović
Milena Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Milena Mitrović
Pre 1999. godine, u Babinom Mostu živelo je 95 odsto Srba. I danas je to najveća enklava sa 137 domaćinstava. U jedanaest sela ovog kraja ostalo je svega 250 srpskih porodica.
Zbog napada na dvojicu Srba u Babinom Mostu Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunarodnih misija da stanu na kraj bahatim albanskim porodicama koje terorišu srpski narod u pokrajini i da pruže punu zaštitu porodici Mitrović.
Napad je osudila i Eparhija raško – prizrenska koja upozorava na tešku bezbednosnu situaciju etnički motivisanog terora na Srbima na Kosovu.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
SRBIJA
Uhapšeni Albanci osumnjičeni da su ranili Srbe na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala