- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: BiH nije blizu članstva u NATO-u, RS da odbaci antiustavno delovanje Bundestaga

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da BiH nije blizu članstva u NATO-u i da bi voleo da BiH ukine Oružane snage.
Dodik je rekao da je najavljena vežba "Kombinovani napor 22" na Manjači deo već ustaljene prakse u okviru programa koji je ranije donet.
"NATO tu ne učestvuje nego je kao posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mestima u okviru svih programa", rekao je Dodik u Banjaluci.
Napomenuo je da je protiv ulaska BiH u NATO alijansu.
"Mi smo protiv NATO-a. Taj program saradnje sa NATO-om govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ne postoji", rekao je Dodik, prenela je RTRS.
Istakao je da bi voleo da se BiH demilitarizuje.
"Nama NATO ne treba ni u tom pogledu, ali neka struktura koju sam nasledio nije mogla da se eliminiše u ovom vremenu", kazao je Dodik.
Ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić i načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović predstavili su danas u Sarajevu vežbu "Kombinovani napor 22" kojim je najavljeno od 19. do 23. septembra na Manjači finalno NATO ocenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pešadije Oružanih snaga BiH.

Srpska da odbaci antiustavno delovanje Bundestaga

Dodik je poručio da je sutrašnja sednica Narodne skupštine RS (NSRS) prilika da poslanici odbace rezoluciju nemačkog Bundestaga i antiustavno mešanje te zemlje u BiH.
Dodik kaže da će posebna sednica biti i prilika da Srpska pošalje jasnu poruku da će oštro reagovati na, kako je kazao, "podmukli plan o ukidanju dejtonske strukture BiH".
"Verujem da narod u Republici Srpskoj i posle predstojećih opštih izbora neće dozvoliti da vlast, ko god je bude formirao, bude podeljena već jedinstvena i da je to obaveza, a ne moj hir", naveo je Dodik u Banjaluci, prenela je Srna.
On smatra da je to ozbiljan odgovor na, kako je kazao, neozbiljnu politiku nemačkog Bundestaga.
"Uvek imam obavezu na Predsedništvu BiH da, kada osetim da sam preglasan, i kada to nije u interesu Republike Srpske, potegnem vitalni nacionalni interes i da to uputim u Narodnu skupštinu Republike Srpske", naveo je Dodik.
Dodik želi, kazao je, da se NSRS afirmiše kao mesto odluka, a ne da to bude Predsedništvo BiH.
Ukazujući na važnost sutrašnje posebne sednice NSRS, Dodik je istakao da bez opozicije ne može biti uskraćen agreman novom nemačkom ambasadoru u BiH.
"Važno je da narod vidi ko to želi. Videćemo ko će otići, ko neće glasati", kazao je Dodik i naglasio da Nemačka jeste velika i moćna zemlja, ali da, kako je kazao, "to ne znači da se moramo klanjati svakom ko pokušava da nas napravi manje vrednim".
"Nemačka politika se posle odlaska bivšeg kancelara Angele Merkel poptuno promenila i postala je u BiH promuslimanska i pokušava da redizajnira politički sistem BiH putem rezolucije koju su usvojili u Bundestagu u kojoj se traži da se BiH organizuje bez entiteta. To je udarac na naše vitalne interese", istakao je Dodik.
Upitao je šta će specijalni predstavnik Vlade Nemačke u BiH, ako postoji ambasador.
"O čemu se ovde radi? Mi nismo specijalni slučaj. Za njih jesmo, ali nismo ih zvali da dođu", kazao je srpski član Predsedništva BiH i najavio da će na sutrašnjoj posebnoj sednici NSRS objasniti dodatne razloge za svoju odluku.
"Pretpostaviti je da novi ambasador Nemačke u BiH sprovodi politiku Bundestaga. Nema nijedne zemlje čiji je ambasador, koji ovde dođe, slobodan strelac. On striktno poštuje naloge svojih vlasti, a sadašnja vlast u Nemačkoj zajedno sa zelenim i drugim je rekla da ovde treba napraviti redizajn u korist muslimana i Srpska je protiv toga", kazao je.
Prema njegovim rečima, ako opozicija u Srpskoj to dozvoli, onda ima dil sa njima ili ništa ne razume.
NSRS će sutra na posebnoj sednici razmatrati predlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Nemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.
Spornu odluku Predsedništvo BiH donelo je 2. septembra bez konsenzusa, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala