- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović: Biće vanrednih izbora; Abazović: Rušenje vlade zbog novog tužioca po Đukanovićevom ukusu

© Foto : Youtube/Predsjednik Crne GoreDritan Abazović i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović ocijenio je da u parlamentu ne postoji raspoloženje da se sastavi nova Vlada i da je realnije da se ide u organizaciju vanrednih izbora. Sa druge strane, premijer Dritan Abazović tvrdi da smjena Vlade ima veze sa borbom protiv šverca cigareta i izborom novog tužioca.
Milo Đukanović je iz Češke, gdje boravi u zvaničnoj posjeti, poručio da je Crnoj Gori hitno potrebna odgovorna politička vlada, te da je teško predvidjeti do čega će dovesti pregovori parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine.

Đukanović: Moraćemo na prijevremene izbore

„Smatram da je Crnoj Gori hitno potrebna odgovorna politička vlada. Prije par dana sam u opširnom intervjuu pokušao da specificiram ozbiljne štete koje su nastale u Crnoj Gori tokom posljednje dvije godine neodgovornim upravljanjem njome od strane dvije posljednje vlade. Zato mislim da je potrebno, koliko je sjutra, krenuti u sanaciju tih problema da bismo kroz angažman odgovorne političke vlade dobili dobru domaćinsku upravu nad Crnom Gorom koja će garantovati da će Crna Gora nastaviti da se brzo kreće putem demokratskog razvoja i putem dostizanja standarda koji će nam obezbijediti članstvo u EU“, kazao je Đukanović.
On je dodao da u parlamentu ne vidi raspoloženje da se oformi takva vlada.
„Zato mislim da je realnije da se ide u organizaciju izbora koji će nam obezbijediti da nakon njih dobijemo odgovornu političku vladu. Samim tim, prije vjerujem u drugi scenario. Ne mislim da je dvogodišnje iskustvo otrijeznilo lidere političkih partija da se bezuslovno posvete nacionalnim, a ne uskopartijskim interesima. Zato mislim da ćemo morati da prođemo kroz prijevremene parlamentarne izbore i na taj način dođemo do vlade koja Crnoj Gori treba u narednom periodu“, kazao je Đukanović.

Abazović: Rušenje Vlade ima veze sa švercom cigareta i izborom tužioca

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je na današnjoj sednici Vlade da „rušenje Vlade ima veze sa švercom cigareta, ne sa Temeljnim ugovorom“.
On je istakao da je cilj stvaranja nove većine da se izabere novi vrhovni državni tužilac po ukusu Mila Đukanovića.
„Cilj stvaranja nove većine nije izbor Sudskog savjeta, jer on nije toliko problematičan, ni da se ne izabere Ustavni sud. Cilj je da se izabere novi vrhovni državni tužilac po ukusu Mila Đukanovića, i da taj novi vrhovni državni tužilac predloži nekoga umjesto specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića. Taj proces je držanje Crne Gore u kanalu. Hvala svima koji pomažu taj proces”, poručuje Abazović.
On je podsjetio je da je 8. jula rekao na sjednici Vlade da se neki ne brinu za Temeljni ugovor, nego za pravdu.
„Ko danas pominje ugovor, niko. Čega se oni plaše? Borbe protiv kriminala. Sad pokušavaju da nas stave u kontekst, u isto kao oni. Da se kaže – svi su isti. Nisu svi isti“, naveo je Abazović.
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
REGION
Šta ometa formiranje nove vlade Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
REGION
Nova vlada u Crnoj Gori: Podrška 41 poslanika, Demokrate traže da žena bude premijer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala