- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: Putin raspolaže velikom silom koju može da upotrebi i van Ukrajine

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Rusija, bez obzira na „poteškoće” u ukrajinskoj kampanji raspolaže veoma brojnim i moćnim oružanim snagama koje može da angažuje kako na trenutnoj pozornici vojnih dejstava, tako i van nje, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džon Kirbi.
„Oni su se suočili sa brojnim problemima u Ukrajini koje su sami stvorili. To je nesumnjivo. Ali, to je još uvek veoma velika i izuzetno jaka moćna vojna sila. Gospodin (predsednik Rusije Vladimir Putin) raspolaže sa prilično mnogo vojnih mogućnosti koje mogu biti upotrebljene ne samo u Ukrajini, nego potencijalno i drugde”, rekao je on na brifingu u Beloj kući.
Kirbi je podsetio da je Ministarstvo odbrane (SAD u novoj Strategiji nacionalne odbrane) okarakterisalo Rusiju kao akutnu pretnju i da je, po njegovom mišljenju, takva formulacija tačna.
„Očigledno je da i dalje imaju vojsku koja je u stanju da nanese veliku štetu”, zaključio je Kirbi.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da Moskva zna kako može da ostvari ciljeve koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin u okviru specijalne vojne operacije.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
„Vašington se grdno vara“: Volodin zapretio Americi posledicama militarizacije Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala