Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Da danas imate referendum u Srbiji o ulasku u EU, naš narod bi rekao – ne /video/

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICSamit Brdo-Brioni
Samit Brdo-Brioni - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi se narod u Srbiji negativno izjasnio kada bi se sada održao referendum o ulasku u Evropsku uniju. On je to izjavio posle plenarnog sastanka na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja

"Suština rasprave je bila kako mi vidimo Evropu i šta je to što možemo da očekuje od Evrope. Različita su očekivanja u regionu. Dolazim iz zemlje u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji - hoćete li da idete u EU ili ne, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli ne. Jedan od razloga je drugačiji pristup u Evropi kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine i integritetu Srbije. Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate. Jasna i nedvosmislenaa većina je protiv ulaska Srbije u EU i nikada ta većina nije bila jasnija.", kazao je on.

Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama, dodao je.
Vučić je preneo da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.
"Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo", rekao je Vučić.
To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno videla iz diskusije njega i Vjose Osmani.
Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.
"Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih reči, ako ste to očekivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja.
Kazao je da je usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.
Kako je naveo, reč je o dokumentu od šest tačaka.
"Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH“, objasnio je Vučić.
Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.
„Ako dobijemo dobro, ako ne nikom ništa“, rekao je on.
On je dodao da je zahvalan hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu kao i da sa njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine.
"Šta ima da razgovaramo o optužnicama, zna se ko su nadležni organi", rekao je Vučić i napomenuo da tužioci podižu optužnice, a sudovi sude.
Vučić je na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom podsetio da je u tamošnjoj javnosti pominjano da će biti uhapšen ako se pojavi u Jasenovcu i podsetio da mu vlast u Zagrebu nije dozvolila da ode u Jasenovac i položi cvet.
"Svi drugi mogu samo ja ne mogu. A ja sam zadovoljan jer o Jasenovcu se od 1945. nije toliko govorilo, kao kada su meni zabranili da položim jedan običan cvet", rekao je Vučić.
On je rekao da vlasti u Zagrebu mogu da blokiraju Srbiju na evropskom putu i da bi odjednom postale mnogo popularnije u Srbiji.
"Ja se tome ne bih obradovao, ali većina građana bi se obradovala. Upravo zato što to proističe iz stava da EU ne uživa baš veliku popularnost u Srbiji", rekao je Vučić.

"Zapadu se žuri sa Kosovom"

Vučić je izjavio da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.
On je odgovarajući na pitanje novinara rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka različitih stručnjaka, iz dva razloga:
"Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je ''ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom mogu i ja''. Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri", objasnio je Vučić.
Naglasio je da to nije laka sutuacija za Srbiju, ali da je njegov posao da obezbedi mir i stabilnost svom narodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala