- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sprema li Crna Gora potez protiv Rusije kojim seče granu na kojoj sedi

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/JøMa/Cropped photo / Trg i katedrala Svetog Tripuna u Kotoru
Trg i katedrala Svetog Tripuna u Kotoru - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Blažo Kažanegra, sa Svetog Stefana, koji se čitav život bavi turizmom, kaže za Sputnjik da bi ostvarenje najave uvođenja viza Rusima za ulazak u Crnu Goru, bilo sječenje grane na kojoj sjedi država i da bi to dodatno ugrozilo ekonomske interese Crne Gore i turizma, koji je „crnogorski gas“.
Naime, ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore smatra da država treba da bude u svemu usklađena sa Evropskom unijom, pa i kada je u pitanju suspenzija sporazuma sa Rusijom, saopšteno je iz tog vladinog resora prije par dana.
Evropski savjet usvojio je odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, saopštilo je to tijelo. U skladu s tim, za ruske građane važiće opšti propisi viznog zakonika.
Ruski turisti - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
DRUŠTVO
Sankcije na svoju štetu: Koga skupo košta nedolazak Rusa na more

Uvođenje viza Rusima bilo bi pogubno za Crnu Goru

Ako to bude usvojeno, to bi praktično značilo uvođenje viza Rusima za ulazak u Crnu Goru.
„Mislim da je Crna Gora ove godine izgubila na desetine miliona evra zbog toga što nije došlo onoliko ruskih turista, koliko ih je bilo ranijih godina. Pogotovo su turisti iz Rusije dolazili u junu i septembru, u tim turističkim rupama, kako mi turistički radnici kažemo. Rusi dolaze i u glavnoj sezoni, ali i u predsezoni i podsezoni su nam glavni gosti. Ove godine su zabranjeni direktni dolasci Rusa avionom iz njihove zemlje, ali oni su stizali preko Beograda, Istanbula, a oni iz azijskog dijela Sibira preko Kazahstana. Mislim da bi svi u Vladi Crne Gore trebalo da vode računa o tome da je nama turizam glavna privredna grana, i da je godina korone pokazala da je 70 odsto zaposlenih u Crnoj Gori vezano za turizam. Zato, svi u vladi Crne Gore treba prvo da vode interese o našem narodu, o našim ekonomskim interesima, a ne da iz nekih uskopartijskih interesa, po svaku cijenu, prednjače i kada se od njih to ne traži, u ograničavanju dolaska turista iz Rusije“, kaže Kažanegra za Sputnjik.
On ističe da nije protiv toga da Crna Gora ide ka EU, ali da treba da vodi računa o svojim interesima, a interes je Crne Gore da ima više gostiju, odakle god iz svijeta da dođu,.
„Meni je žao zbog sukoba u Ukrajini, jer to su naša dva bratska naroda, ali ne treba da zbog toga zabranjujemo dolazak ruskim turistima na naše primorje“, kaže Kažanegra.

Manje Rusa, manje prihoda

Manje turista iz Rusije tokom ove sezone umanjilo je prihode u crnogorskom turizmu. Iako zvaničnici vlade ističu zadovoljstvo finansijskim efektima sezone, evidentno je da bi oni bilo mnogo bolji, da je više turista iz Rusije imalo prilike da direktnim letovima stigne do Crne Gore.
Prema podacima iz sistema za prijavu boravka, u periodu od 1. januara do 11. septembra ove godine na budvanskoj rivijeri, evidentirano je 29.849 prijava gostiju iz Rusije i 17.499 gostiju iz Ukrajine, kaže za Sputnjik direktor Turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača.
Od 1. januara do 1. jula, kada je u pitanju samo kolektivni smještaj, iz Rusije su u Budvi imali 4.748 dolazaka gostiju koji su ostvarili 20.545 noćenja, dok su po istom osnovu iz Ukrajine zabilježili 3.364 dolaska gostiju koji su ostvarili 17.988 noćenja.
Kuljača ističe da je to neuporedivo manje gostiju nego što su imali iz te dvije zemlje 2019. godine, sezone koja se uzima kao reper uspješne. Tada je iz Ruske federacije, zabilježeno 219.034 dolazaka kolektivnih i individulanih, koji su ostvarili 1.577.550 noćenja, dok je iste godine iz Ukrajine zabilježeno 33,449 dolazaka gostiju koji su ostvarili 214.868 noćenja.
Prošle godine iz Ruske federacije, ukupno kolektivni i privatni dolasci, zabilježeno je 42.653 gostiju koji su ostvarili 278.679 noćenja.
U odnosu na prošlu godinu iz Rusije je ove godine u Crnu Goru došlo 13.000 manje gostiju.
Prema podacima koje je saopštio Monstata, svaki gost koji dođe u Crnu Goru, i koji prenoći, za 24 sata potroši u prosjeku 85 evra. Za Ruse se smatra da dnevno troše i više novca tokom jednog dana i veoma se lako može izračunati koliko se gubi novca što su ukinuti direktni letovi iz Rusije na crnogorske aerodrome.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala