- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rezultati izbora u Švedskoj: Desnica na pragu tesne većine

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Švedske
Zastava Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Na juče održanim izborima u Švedskoj desno orjentisani „plavi” blok tesno vodi na osnovu prebrojanih više od 90 odsto glasova u odnosu na levo orijentisane „crvene”. Desni blok ima 175 mesta u parlamentu od 349 poslanika, dok levičari imaju 174. Konačni rezultat će biti predstavljen u sredu 14. septembra.
Ako rezultati budu potvrđeni, očekuje se da će lider Umerene stranke Ulf Kristerson postati premijer, dok bi antiimigracione, krajnje desničarske Švedske demokrate bile najveća desničarska grupa i po prvi put bi imale direktan uticaj na politiku.
Izbori su značajni po istorijskom istupu nacional-konzervativnih Švedskih demokrata, koji su uprkos negativnom medijskom izveštavanju postali najveća partija desnice, piše međunarodni Sputnjik.
Oni se zalažu protiv imigracije i kriminala, a imali su najbolji učinak do sada, postavši druga po veličini stranka sa oko 20 odsto glasova, samo iza vladajućih socijaldemokrata sa nešto više od 30 odsto. Gledano u kontekstu njihovog stalnog uspona za nekoliko decenija, nakon što su od marginalne partije ‘90-ih došli do 17,6 procenata u 2018, mnogi stručnjaci ih smatraju pobednicima izbora.
„Ako dođe do promene vlasti, imaćemo centralnu poziciju u novoj vladi. Naša ambicija je da sedimo u vladi. Naša ambicija je većinska vlada, ono što trenutno vidimo kao apsolutno najbolje za Švedsku“, rekao je višegodišnji lider Švedskih demokrata Džimi Akeson.
Sekretar stranke Ričard Jomshof je rekao da je „izuzetno zadovoljavajuć“ izborni rezultat, u kojem je njegova stranka zasenila liberalno-konzervativne Umerene, istorijsku stranku švedske desnice. Jomshof je izrazio veru u novu vladu i dodao da bi bilo „veoma tužno“ ako bi Umereni „toliko odustali“ da vladajući socijaldemokrati ostanu na vlasti.
Ranije su „crveni“ i „plavi“ blokovi prevazišli svoje velike razlike kako bi se udružili protiv Švedskih demokrata i formirali zaštitnu ogradu oko njih kako bi sprečili ulazak u parlament uprkos značajnim izbornim rezultatima.
Ipak, uprkos ovoj politici kordona i otvoreno negativnom medijskom izveštavanju, u kojem se antiimigracione Švedske demokrate prikazuju kao granični nacisti, predstavnici „plavog“ bloka postaju sve prijemčiviji za saradnju sa bivšim izopštenicima.
Lider umerenih Ulf Kristersson pažljivo je naglasio da je izborni rezultat daleko, ali ipak jasan, i izrazio spremnost da stvori „novu i efikasnu vladu za celu Švedsku i za sve građane“.
Premijerka i liderka socijaldemokrata Magdalena Anderson navela je da je i njena stranka imala dobre izbore, dobivši nekoliko procenata više u odnosu na njihov učinak iz 2018. godine, koji je bio najgori u više od jednog veka. Stranka je doduše imala svoje zlatno doba između ‘30-ih i sredine ‘80-ih, redovno dobijajući blizu, pa čak i preko 50 odsto. Poslednjih godina, socijaldemokrate su bile prinuđene da uđu u široke koalicije ili da naprave dalekosežne ustupke i vladaju kao manjinske vlade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala