- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DF bio spreman da odustane od mesta premijera: I dalje bez dogovora o novoj vladi Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićSastanak predstavnika parlamentarne većine u Crnoj Gori
Sastanak predstavnika parlamentarne većine u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Predstavnici partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine ni danas nijesu uspjeli da se dogovore o izboru mandatara za formiranju nove vlade i o sastavu novog skupštinskog rukovodstva. Kako je rekao jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, iscrpljene su sve mogućnosti za postizanje dogovora u ovom sastavu.
"To znači da ću pozvati na sastanak predsjednike svih stranaka koji nijesu bili na sastanku danas" kazao je Mandić.
Precizirao je da će do tog sastanka doći prije četvrtka.
On je pojasnio da je DF kandidovao njega za mandatara, URA je predložila Dritana Abazovića a Demokratska Crna Gora je saslušala predloge i određivala se o tome.
"Želeći da deblokiramo razgovore, saopštili smo kolegama da smo spremni da odustanemo od mjesta premijera, od te kandidature ali da dođemo do dogovora i da nastavimo posao koji su nam građani zadali 30. avgusta. No, i pored toga, dogovora nije bilo. Predložen je od strane predsjednika Prave Crne Gore da premijer bude Miodrag Lekić ali oni koji su predložili svog kandidata to su odbili", naglasio je Mandić.
On je naveo da postoji volja da se postigne dogovor i da se formira vlast, ali očito da nema kompromisa po pitanju izbora konkretnog kandidata.
"DF i pored dvotrećinske podrške parlamentarne većine za njegovog kandidata, bio je spreman da odustane od svog kandidata i priloži i taj doprinos, ali evo, ni to nije bilo dovoljno", naveo je Mandić.
On je rekao da je DF pokazao najveću širinu.
"A bez širine nema dogovora. A vidim po svim učesnicima sastanka da postoji volja da se dogovorimo, ali kao da nedostaje da se preskoči ta jedna stepenica da bi došli do dogovora", rekao je Mandić.
Naveo je da ima osjećaj da će do dogovora doći.
Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da se mogu dogovoriti, ako se svako od učesnika odrekne od ultimatutima.
"Sve da nema primjedbi na račun Abazovića, a ima ih, rekao sam i to na sastanku, teško da može očekivati da ga podržimo ako ne dođe među nas, zatraži mandat i to obrazloži. Pozivam i njega, a i predsjednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića da dođu, iako Bečić nije kandidat ali ja sa radošću čekam taj sastanak predsjednika partija", naglasio je Danilović.
Kako kaže, nema tu ucjenjivanja.
"Pozivam ih da dođu i da se za dva sata dogovorimo", istakao je Danilović.
Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović rekao je da je blago razočaran današnjim sastankom. On je podsjetio da su se Demokrate odrekle mjesta predsjednika vlade i predsjednika parlamenta, u korist naroda i u cilju omogućavanja kompromisa.
Stara parlamentarna većina već je imala tri sastanka.
Ranije je usaglašeno da partije dostave i predloge kada su u pitanju imenovanja na ključne pozicije.
Ciljevi i programski principi nove vlade već su definisani.
Crnu Goru očekuje rebalans budžeta, ekonomski teška jesen, moguća kriza energenata i nestašice, pa se postavlja pitanje koliko Vlada u takozvanom tehničkom mandatu ima kapaciteta da ublaži krizu.
Poslanici crnogorskog parlamenta su 20. avgusta izglasali nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića, što znači da će Crna Gora za nešto više od dvije godine treći put promijeniti izvršnu vlast. Do tada, Abazovićeva Vlada radiće u tehničkom mandatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala