- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mišustin: Preko 100 milijardi rubalja izdvojeno za jačanje privrede Rusije

© Sputnik / Alekseй MalьgavkoRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Vlada će izdvojiti preko 100 milijardi rubalja za povećanje stabilnosti privrede, saopštio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa potpredsednicima Vlade Rusije. On je dodao da je posebna pomoć namenjena Kalinjingradskoj oblasti zbog poteškoća u tranzitu robe izazvanih specijalnom operacijom u Ukrajini.
„Vlada će nastaviti da donosi odluke za podršku kompanijama i našim građanima u uslovima spoljašnjih ograničenja. Predsednik Rusije Vladimir Putin posebno je skretao pažnju na neophodnost pomaganja privrednim granama u prevazilaženju poteškoća”, objasnio je on.
Prema saopštenju, 15 milijardi rubalja biće izdvojeno za povećanje proizvodnje aviona MS-21, a još 25 milijardi za podršku sistema organizacije aviosaobraćaja.
Dodaje se da će 15 milijardi otići na program povlašćenog lizinga morskih plovila.
U cilju podrške biznisu, vlasti će dodeliti više od osam milijardi Fondu za razvoj industrije. Dve milijarde biće usmereno na pripremu opreme za proizvodnju tečnog prirodnog gasa.
Posebna pomoć Vlade biće upućena Kalinjingradskoj oblasti koja se suočila sa ograničenim tranzitom robe iz drugih ruskih oblasti. Za podršku tamošnjih investicionih projekata i otvaranje novih radnih mesta biće izdvojeno 5,5 milijardi rubalja.

Antiruske sankcije i zabrana tranzita robe do Kalinjingradske oblasti

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji.
Viljnus je od 18. juna zabranio prevoz preko svoje teritorije do Kalinjingradske oblasti robe koja je pod sankcijama Evropske unije: građevinskog materijala, metala, drveta, cementa, đubriva, alkohola, ikre i drugih kategorija. Generalno, oko polovine celokupnog obima isporuka. Prema tvrdnjama litvanskih vlasti, pridržavaju se sankcija EU.
Evropska komisija je, nakon toga, objavila saopštenje u kome se pojašnjava da tranzit u Kalinjingrad drumskim saobraćajem ostaje pod zabranom, a tranzit železnicom je moguć uz odgovarajuću kontrolu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Stari svet je mrtav, dobrodošli u Putinov svet: Kako je Rusija udarila na dolar i evro? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala