- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj: Ruske snage se neće povući iz Zaporoške elektrane

© AFP 2023 / ANDREY BORODULINRuski vojnik na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane
Ruski vojnik na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Nema govora o povlačenju trupa iz Zaporoške nuklearne elektrane, najvažnije je da se Ukrajina natera da prekine sa granatiranjem elektrane, jer to povlači za sobom katastrofalne posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Trenutno se ne govori o povlačenju trupa. Govori se o glavnoj stvari. To je da se ukrajinska strana natera da zaustavi varvarsko granatiranje objekata na teritoriji stanice, što povlači za sobom veoma tužne i katastrofalne posledice. I dalje pozivamo sve zemlje da iskoriste svoj uticaj, one zemlje koje imaju takav uticaj na ukrajinskoj strani, zaustave ove napade koji se svakodnevno nastavljaju“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija, na zahtev IAEA, spremna da povuče trupe iz nuklearke, i ako jeste, pod kojim uslovima.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
RUSIJA
Počele konsultacije oko stvaranja zone bezbednosti oko zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala