- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Inflacija u Danskoj blizu četrdesetogodišnjeg maksimuma

© AP Photo / Jens DreslingZastave Danske
Zastave Danske - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Inflacija u Danskoj bliži se četrdesetogodišnjem maksimumu, s obzirom na rast cena hrane i energenata i usled produbljivanja energetske krize širom Evrope.
Prošlog meseca, indeks potrošačkih cena u Danskoj zabeležio je porast od 8,9 odsto na godišnjem nivou, što je najbrži tempo rasta od 1983. Podatke je objavio Statistički zavod Danske sa sedištem u Kopenhagenu. U odnosu na juli mesec, kada su objavljeni prošli podaci, rast cena iznosi 0,2 odsto, prenosi RT.
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni ponovo oborila rekord, rastu cene hrane
Agencija Blumberg navodi reči višeg ekonomskog analitičara danske Sidbanke, Matijasa Dolerupa Šprogela, koji je rekao da su godišnji troškovi danskih domaćinstava u odnosu na prošlu godinu narasli za oko 40 000 kruna (5 400 dolara).
„Inflacija je Ahilova peta danske i evropske ekonomije“, istakao je on.
Bazna stopa inflacije, uključujući i povećanje cene energenata, porasla je na 6 odsto, u odnosu na prethodni mesec kada je iznosila 5,5 odsto. Krajem avgusta, vlasti su korigovale prognozu ekonomskog rasta za tekuću i narednu godinu, zbog nagle inflacije koja izjeda kupovnu moć i potkopava tržište rada.
Prema najnovijim prognozama koje je objavilo dansko Ministarstvo finansija, BDP će se u ovoj godini povećati za svega 2,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se privredni rast od 0,8 odsto, što je pad u odnosu na ranije projekcije koje su govorile o rastu od 1,9 odsto.
Zgrada parlamenta Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
EKONOMIJA
Rekordna inflacija u Austriji
U međuvremenu, predviđa se da će inflacija u ovoj godini iznositi 7,3 odsto, a za narednu projektovana inflacija iznosiće 3,3 odsto.
„Inflacija izaziva opasnu situaciju u kojoj može da dođe do njenog povećanja. To zvuči zastrašujuće u ovom neizvesnom trenutku kada takođe idemo prema zimi“, naglasio je glavni ekonomista Arbejdernes Landsbanke, Jepe Jul Bore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala