- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Račun bez krčmara | Energija Sputnjika

CC0 / Pixabay / Dokumenti
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Velike sile su se zaigrale i, čini se, još nisu svi među njima do kraja svesni da donoseći odluke po pitanju ekonomskih i energetskih sankcija protiv Rusije sami sebi stavljaju „klipove u točkove“.
Sankcije zapadnih zemalja, skoncentrisane najpre na to da članice EU (i one koje to, poput Srbije, pokušavaju da postanu) ali i ostatak sveta, u dogledno vreme prestanu da kupuju ruske energente: gas, ugalj, naftu i naftne derivate izazvale su mnogo problema baš kod donosioca ovih odluka. Toga su njihovi građani i privrednici sve svesniji. Političari nisu, ili ne žele to da priznaju – ni sebi ni drugima. Tako su članovi G7 sebi dali za pravo da donesu odluku o tome da ograniče cene ruskih energenata: nafte i gasa.
Plan Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) o ograničenju cena predlaže članicama da uskrate osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte, ako njena cena bude iznad ograničenja koje one dogovore.
Smislili su i kazne za one koji se ogluše o ovu zapovest i budu plaćali više.
Gornji limit cena nije objavljen. Međutim, već su se pobunili mnogi. Kao, uostalom, i protiv najave iz Brisela da članice EU treba da budu solidarne, da pomažu komšijama i dele raspoložive količine energenta. Uz to, ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da će obustaviti izvoz nafte i gasa u Evropu ako članice EU ograniče cene ruskih energenata. Pri tome, Rusija svoj plasman nafte i gasa usmerava na istok. A iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, na čelu sa Rusijom (OPEK+) poručuju da će u oktobru blago smanjiti isporuku sirove nafte (za 100.000 barela dnevno).
Da ni sami političari ne veruju u to da će svojim najnovijim odlukama uspeti da izazovu pojeftinjenje nafte i gasa vidi se i na osnovu izjave američke ministarke finansija Dženet Jelen, koja je upozorila da bi u SAD moglo da dođe do skoka cena benzina tokom zime ako Evropska unija značajno smanji kupovinu ruske nafte.
O tome kako će se završiti ovo pravljenje „računa bez krčmara“ u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Milošem Zdravkovićem.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Račun bez krčmara | Energija Sputnjika
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue, analize gorućih pitanja i reportaže u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
12 Maj, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala