- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska želi više teritorije - i planira da je uzme od Češke

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaČovek nosi zastavu Poljske
Čovek nosi zastavu Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Poljska vlada intenzivirala je napore da prekroji granicu sa češkom na način koji je povoljniji za Varšavu.
Demarkacija granice izvršena je pedesetih godina prošlog veka, a Poljska i tadašnja Čehoslovačka, obe deo komunističkog bloka bile su u sporu oko nekih teritorija. Varšava smatra da nije dobila pravičan deo teritorije i želi nadoknadu u vidu kompenzacije od 368,44 hektara, piše poljski list Žečpospolita, a prenosi RT.
Jaroslav Krajevski, poslanik vladajuće poljske partije Pravo i pravda, rekao je za list da je Poljska bila u pravu što je odbila ponudu Praga 2005. da se sporno pitanje reši novcem.
Poljska i Češka spore se oko dela teritorije u Tešinskoj Silesiji (Šleziji), koju su podelile nakon raspada Austro-Ugarske dvadesetih godina prošlog veka. Sa druge strane, Varšava se nije libila da 1938, nakon što su nemačke trupe umarširale u Češku, zauzme Zaolzije, koje je do tada bilo u sastavu Čehoslovačke.
Nakon poraza nacističke Nemačke, Poljska je ovu teritoriju vratila Čehoslovačkoj, a 1958. potpisan je sporazum kojim se potvrđuje granična linija između dve zemlje koja važi do danas.
Ovo nije jedina akcija Varšave prema susedima - poljska vlada je prošle nedelje objavila da će tužiti Nemačku za ratnu odštetu iz II svetskog rata u iznosu od 1,3 triliona dolara - suma je objavljena 1. septembra ove godine na godišnjicu nemačke agresije na Poljsku.
Pitanje ratne odštete već godinama narušava nemačko-poljske odnose; Berlin je više puta izjavljivao da je to pitanje za njega zatvoreno. Međutim, poljska vlada insistira na njemu tvrdeći da je odšteta isplaćena nakon rata isuviše mala i da ju je Varšava prihvatila samo zbog pritiska iz SSSR-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala