- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije služio liturgiju za stradale u Medačkom džepu

© Foto : fejsbuk/Petar PetkovićPatrijarh Porfirije u Gračanici
Patrijarh Porfirije u Gračanici  - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski g. Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Medak kod Gospića, a zatim i pomen nevinim civilnim žrtvama i ratnim zarobljenicima stradalim u napadu hrvatske vojske na Medački džep septembra 1993. godine.
Patrijarhu Porfiriju sasluživali su episkop gornjokarlovački Gerasim i sveštenstvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, prenosi Tanjug.
Na kraju liturgije, koja je služena na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Sabor srpskih svetitelja, patrijarh Porfirije je osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač povodom slave manastira u Medaku, prenosi Televizija „Hram“.
Operacija „Medački džep“ odigrala se između 9. i 17. septembra 1993. godine, a počela je iznenadnim napadom na srpska sela na području Medačkog džepa kod Gospića, koja su se 18 meseca nalazila pod zaštitom UN.
Tokom napada na srpska podvelebitska sela, posle okrutnog zlostavljanja ubijeno je 88 civila i ratnih zarobljenika, spaljene su, porušene i opljačkane njihove kuće i druga imovina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala