Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne želimo da nam bilo ko nameće vrednosti i svoj način života“: Patrijarh Porfirije na molebanu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
U organizaciji Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ispred Hrama Svetog Save održan je moleban za svetinju braka i porodice, za slogu i mir u našem narodu.
Moleban je služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom. Uz patrijarha, sasluživali su i episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, kao i više arhijereja.
„Ne želimo da nam bilo ko nameće svoje vrednosti i svoj pogled na svet i svoj način života. Nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mera i kriterijum Hristova reč, govori nam šta je dobro a šta nije, šta je Bogom ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno“, poručio je patrijarh Porfirije u govoru posle molebana, što su okupljeni pozdravili aplauzom, uzvikujući „Aksios“.
Božija reč nam, kazao je patrijarh, već na početnim stranicama Svetog pisma otkriva jednostavno — da je Bog stvorio dva pola, kao muško i žensko, i da je blagoslovio brak i porodicu.
„Na takvom Bogom blagoslovenom braku, i na takvoj porodici, je izgrađeno društvo i civilizacija kakvu poznajemo. Ne samo ovde, nego i u Evropi“, ukazao je patrijarh Porfirije.

„To je naša vera — znamo šta je muško, a šta žensko“

Sama reč porodica u srpskom jeziku je jednostavna i jasna i kazuje nam da muško i žensko pokrenuti u ljubavi, u želji da budu jedno, stupaju u zajednicu i da bi imali porod, porodicu, rekao je patrijarh, ističući da je porodica jedan od plodova braka između muškog i ženskog. On je dodao da postoje i brakovi u kojima nema poroda, ali da ni u tom slučaju brak ne gubi svoju punoću i smisao.
„To je naša vera, znamo šta je muško a šta je žensko. Ali danas smo suočeni sa talasima, cunamijem i najezdom mnogih novih sistema vrednosti, koji se nasilno, agresivno, ili pak mekom moći i nevidljivim radovima ispod radara, nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak. Da uspostave, rekli bi obrazovani ljudi, novu paradigmu. Nova pravila. U tom vrtlogu, namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice. Da sve postane relativno, krhko i fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali više odjedanput ne važi, i da smo hiljadama godina živeli pogrešno“, naveo je patrijarh Porfirije.
Epilog ovih ideologija nije samo da izgubimo ideju o tome šta je muško a šta žensko, već nas ove nove ideologije vode ka tome da nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je to čovek, kazao je patrijarh, napomenuvši da već ima takvih ideja i glasova.

„Nije svaka sloboda spasonosna“

Patrijarh je naveo da nije svaka sloboda spasonosna i smislena.
„Otuda je za nas pravoslavne hrišćane, neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija. Ali govorimo kao hrišćani, i zato podvlačimo da smo istovremeno protiv svake vrste nasilja, prezira, progona i žigosanja i onih koji dele te ideje. Pogotovo ako se nasilje čini u ime crkve i Hrista. Znam da ima mnogo ljudi iz te populacije koji su bolji od mene, ali nose svoj krst i bore se sa svojim iskušenjima, i nisu ni za kakva paradiranja. Mi im ne sudimo i ne optužujemo ih. Bog je sudija svima, pa i nama ovde sabranima. Kao hrišćani molimo se i za njih, da dođu poznavanju istine i reči Hristovih“, kazao je patrijarh.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOkupljeni na molebanu za svetinju braka i porodice nosili su ikone
Okupljeni na molebanu za svetinju braka i porodice nosili su ikone - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Okupljeni na molebanu za svetinju braka i porodice nosili su ikone
Patrijarh je naglasio da smo već suočeni sa plodovima tihog inženjeringa LGBT ideologije.
„Ovih dana smo saznali da su u udžbenike osnovne škole, daleko od oka javnosti, unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju. Ko je to učinio? Da li je neko vas, čija deca idu u škole, pitao nešto o tome? Da li ste vi saglasni sa tim? Ako vas pak nije pitao, a ja znam da nije, tražimo od nadležnih organa da se odmah iz upotrebe povuku svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim i osnovnim školama, u predškolskim ustanovama u kojima postoje takve lekcije“, rekao je patrijarh.
Patrijarh je potom naveo primer do kog apsurda, kako je kazao, dovode ti novi vetrovi.
„Dok sa jedne strane imamo zakone, koji daju apsolutno pravo majkama da odlučuju o tome da li će njihovo dete ugledati svetlost dana ili ne, sa druge strane, u državama u kojima su ovi trendovi postali normalni, imamo zakone koji istim tim roditeljima zabranjuju da ako imaju muško dete, vide ga kao muško i oslovljavaju ga kao muško, da svome sinu kažu ‘Sokole’, ili ako imaju devojčicu, nisu u prilici i ne smeju po zakonu da neguju tu svoju devojčicu da bude buduća devojka i majka“.
To nisu vrednosti koje mi živimo i sa kojima hoćemo da živimo, poručio je patrijarh.
„Stoga je razumljivo što se protivimo takozvanom Evroprajdu, što se protivimo paradiranju ulicama grada Bogorodičinog, prestonog grada Beograda. Videli smo već, i nemamo potrebu više da gledamo. Videli smo kako u evropskim prestonicama opsenim ponašanjem ismevaju i vređaju sve što se smatra najčistijim u našem narodu i u drugim narodima. Protiv smo Evroprajda kao takvog, jer je očigledno da mu nije samo do šetnje i provoda, već da preoblikuje društvo — naše društvo, naše vrednosti, naš način života, a da to nismo tražili“, rekao je patrijarh srpski i dodao:
„Neki kažu siguran sam, ne dubinski u sebi razmislivši, da je ovo što mi činimo krstaški rat. Dobro mi znamo šta su krstaški ratovi. Znaju to pravoslavni narodi. Znaju i ko je vodio krstaške ratove. Mi smo bili objekti krstaških ratova. Ali i to iskušenje i tu nevolju smo prevazišli verom i Jevanđeljem. A da li mi vodimo krstaške ratove ako sedimo u svojoj kući. Pa nismo mi otišli u drugu državu ili među drugi narod, da mu čak ni milom a kamoli silom namećemo svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti“.

„Drugi su došli u našu kuću i nameću nam svoje ideje“

On je istakao da smo bezbroj puta u istoriji bili podvrgnuti pokušajima da se odreknemo sebe i da ne budemo ono što jesmo, a da smo tu, živi i zdravi, sa glavom na ramenima, i dalje ono što smo bili.
„Drugi su došli u našu kuću i propagiraju nam svoje ideje. Potkradaju ih nam, nameću ih, i hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi treba da budemo. Mi smo oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, i siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći“, istakao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh Porfirije je dodao da će u hramovima širom Srbije svako veče biti služeni molebani za svetinju braka, a ako zatreba sabiraće se opet sa narodom, koliko god puta treba, na ovakvim molitvama.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Lična fotografijaDušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save
Dušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Dušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save
Inače, među više hiljada okupljenih ispred Hrama Svetog Save, bili su prisutni i ministar Nenad Popović, ambasador Vladimir Božović, proslavljeni fudbaler Dušan Savić, lider Dveri Boško Obradović, košarkaški as Dejan Tomašević...
Građani su nosili krstove, barjake sa likom svetaca, kao i ikone, a ispred hrama su se vijorile zastave Srbije, Beograda i SPC.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMoleban ispred Hrama Svetog Save
Moleban ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Na barjacima iznad mase okupljenih vernika vijorile su se i zastave sa likom Patrijarha Pavla, Belog anđela, Hrista, Svetog Save.
Ispred bine predstavnici sveštenstva, držali su transparent sa natpisom: „Sveti oče Savo, moli Boga za nas“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMonasi na molebanu ispred Hrama Svetog Save
Monasi na molebanu ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Ispred Hrama, na platou, bila je postavljena bina koju su krasila dva buketa cveća i ikona Bogorodice trojeručice.
Veliki broj građana prethodno se okupio ispred Patrijaršije i pešice došao do Hrama Svetog Save.
Sinod SPC pozvao je u petak vernike da dođu ispred Hrama na svenarodni moleban, kojem je prisustvovalo više arhijereja crkve.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala