- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvorena prva Klinika za kardiohirurgiju u Republici Srpskoj /video, foto/

CC0 / Pixabay / Hirurg
Hirurg - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Nova Klinika za kardiohirurgiju, prva u Republici Srpskoj, svečano je otvorena u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je otvaranje Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci dokaz da vlast RS može da vodi složen i zahtevan projekat i najavio da će biti nastavljena podrška izgradnji te zdravstvene ustanove.
Dodik je napomenuo da, kada se u društvu dese određeni događaji, oni treba da budu predmet opšte radosti, bez obzira na to ko je to uradio, prenosi Srna.
„Ovo je za sve građane, ne samo Republike Srpske, nego i okruženja. Mnogi će ovde biti spaseni ili će im život biti produžen. To je ono najvažnije“, rekao je Dodik.
On je istakao da će podrška izgradnji UKC-a biti nastavljena, te da je plan da se završe i neke druge specijalizovane hirurgije ili odeljenja.
„Želja nam je i da završimo i ovde koncentrišemo medicinski fakultet i srednju medicinsku školu, tako da to sve bude u jednom kompleksu“, rekao je Dodik.
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je na ceremoniji otvaranja prve Klinike za kardiohirurgiju u Republici Srpskoj da će taj događaj tek u budućnost pokazati svoj značaj, korist i rezultat i da je ovaj projekat produkt vizije i velike podrške rukovodstva Srpske.
„Danas ni najsavremenije zemlje na svetu nemaju dovoljno kapaciteta i ne mogu da izađu u susret svim pacijentima. Budite ponosni na ono što ste uradili danas. Doći će vreme rezultata i kada će vam se vratiti sve ono što uloženo“, rekao je Lončar.
Klinika za kardiohirurgiju smeštena je u na prvom spratu „Južnog krila“ UKC-a i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.
Odeljenje se sastoji od četiri operacione sale i ima sve potrebne prateće ambulante za pripremu i oporavak pacijenata. Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svetskim standardima, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala