- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

I kraljevskim pčelama saopšteno da imaju novog vladara

CC0 / pixabay / Pčele
Pčele - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Kraljevska porodica po mnogo čemu odskače od ostalih, ali, nije reč samo o njihovom statusu, nego i brojnim, ponekad neobičnim, ritualima koji ga prate.
Jedan od njih tako podrazumeva to da se kraljevskim pčelama „saopšti“ da je njihov dosadašnji monarh preminuo, a da na njegovo mesto, dolazi novi.
Prema bizarnoj drevnoj tradiciji, kraljevski pčelar Džon Čepl bio je dužan da pčelama koje se drže u košnicama u krugu kraljevske palate i rezidencije saopšti tužnu vest - da je kraljica umrla, te da sada imaju novog vladara, kralja Čarlsa III, prenose britanski mediji.
On se nakon vesti o smrti kraljice zaputio do Bakingemske palate i rezidencije Klarens Haus kako bi sproveo taj ritual.
Pre nego što se obratio pčelama, na košnice, u kojima žive desetine hiljada njih, privezao je mašne od crnih vrpci.
„Tradicija je da nežno kucnete po košnici i kažete im da su njihova vladarka ili vladar mrtav, ali da će njihov novi vladar biti dobar prema njima, te da mu one istom merom uzvrate“, objasnio je Džon.
Ovaj običaj odraz je starog verovanja da će pčele prestati da proizvode med, napustiti košnice ili čak uginuti, ako ih se ne obavesti da su promenile vlasnika, tj. ako se ne „razgovara“ s njima.
Razgovaranje sa pčelama običaj je mnogih evropskih zemalja, a najpoznatiji je u Engleskoj, ali i Irskoj, Velsu, Nemačkoj kao i u SAD. Čepl je već 15 godina kraljevski pčelar, a u početku nije znao za ovaj ritual.
O svemu ga je, međutim, kako kaže, obavestio glavni vrtlar. Kako je rekao, u Klarens Hausu postoje dve košnice, a u krugu Bakingemske palate pet njih. Procenjuje se da trenutno u njima ima oko 20.000 insekata, ali tokom letnjih meseci bude ih i preko milion.
„Pčelarstvo i briga o pčelama su moj hobi. Bila je divna privilegija raditi za kraljicu, a nadam se da ću sada obavljati i ulogu pčelara kralja Čarlsa. Prošlo je oko 15 godina kako sam u ovoj ulozi, a o pčelama brinem već više od 30 godina“, ispričao je Džon, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala