Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Miljenovićeva asistencija: Kako Srbija napada?

© SputnikNenad Miljenović
Nenad Miljenović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
U toku Evropskog prvenstva u košarci mnoge oči biće uprte u Nikolu Jokića i Vasilija Micića, a kolumnista Sputnjika sporta upravo je njihov nekadašnji saigrač iz Mege i bivši košarkaš Partizana – Nenad Miljenović.
Već smo pričali na koji način Srbija igra odbranu protiv svojih rivala. U ovoj kolumni ćemo o drugoj strani terena, onoj koja je popularnija kod većine ljubitelja košarke. O napadu.
Koji novi superlativ o napadačkoj igri Srbije iskoristiti, a da ga već nismo čuli ovih dana? Ja ću samo dopuniti sa par podataka.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Srbija prosečno postiže najviše poena po utakmici na turniru (93,2 poena), ima najbolji procenat šuta iz igre (53%), drugi najbolji procenat šuta za tri poena (42%) kao i najviše asistencija od svih ekipa (23,8 u proseku). To su sve parametri koji nam ukazuju da Srbija igra do sada izuzetnu napadačku košarku.
Međutim, ono što je mene iznenadilo više od samih brojki, u analizi načina na koji Srbija igra i postiže koševe, je to da ova ekipa igra najjednostavniju košarku na turniru. Hajde da počnemo...

Napad

Napad jedne ekipe počinje na drugoj strani terena, od njene odbrane. Vrlo je jednostavno, ukoliko uspete da naterate protivnika na izgubljenu loptu ili promašaj iz igre, otvarate sebi šansu da igrate brže. Ukoliko primite koš, morate da izvedete loptu i postavite pozicioni napad koji će sigurno biti sporiji od kontranapada.
Videli smo da je Srbija bila veoma agresivna u odbrani (2. na turniru po broju ukradenih lopti) i iz toga postigla veliki broj laganih poena. Ono što imamo kao unikatan kvalitet je defanzivni skok Nikole Jokića. Po pravilu, centar kada „skine“ defanzivan skok, traži pogledom plejmejkera ili beka u želji da njemu doda loptu da organizuje početak napada jer to njemu nije prirodno.
Kada Nikola uhvati skok, imate loptu u rukama jednog od najboljih dodavača na svetu. Videli smo veliki broj njegovih dodavanja koja su ili bila za direktan koš ili za momentalno stvaranje viška u kontranapadu, gde našim igračima preostaje samo da reše situacije za lagane poene.
I tu dolazimo do prve stavke našeg napada. Srbija želi da trči. Koristimo svaku priliku da ubrzamo igru, jer za tako nešto imamo igrače koji svojim kvalitetom i čitanjem situacija na terenu donose dobra rešenja u brzini igre.
Nekoliko igrača je to i reklo u izjavama da selektor Pešić insistira na trčanju i to se videlo u Pragu.
Ukoliko se ipak desi da Srbija primi koš, neretko ćemo ponovo videti ideju ekipe da želi da igra što brže. Ulazi se u tranzicioni napad, gde posle uvodne kretnje, lopta dolazi do Jokića, sa četiri igrača oko njega u širokom rasporedu.
Takva postavka nam daje opcije za dobar šut (s obzirom da je prazan reket) ili nastavak u igru pik en rol sa nekim od bekova.
© Skrinšot RTSDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Detalj sa utakmice
Ovakav napad nam daje brži ulazak u poziciju i daje igračima slobodu u okviru sistema da pronađu rešenja.
Zanimljivo je da smo upravo ovim napadom i opcijom spuštanja Nikole Kalinića u srce reketa otvorili poslednje dve utakmice protiv Izreala i Poljske.
© Skrinšot RTSDetalj sa utakmice
Detalj sa utakmice - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Detalj sa utakmice
Što se tiče pozicione igre, kada ekipa želi da uspori u odnosu na momenat utakmice, Srbija ni tu ne komplikuje. Dve osnovne opcije su pik en roligra Micić-Jokić ili spuštanje lopte na „niski“ post Nikoli Jokiću. Za sada, protivnici nemaju odgovor ni na jednu od ove dve situacije.
Poljska je probala da bude agresivnija na pik en rolu na Miciću međutim to je upravo ono što Srbija hoće. Jokić se otvara u „kratki rol“, iz čega Srbija praktično ima situaciju četiri na tri, a lopta u rukama igrača koji to najbolje rešava na svetu.
Spuštanje lopte Jokiću da igra leđima je verovatno nešto najpribližnije sigurnim poenima na ovom turniru. Probale su ekipe da pomažu u tim situacijama, ali Jokić to sa lakoćom rešava.
Možda ga je Turska najviše namučila udavajanjima sa dva visoka igrača u drugom poluvremenu i takav tip odbrane može da bude nešto sa čime će se Srbija susresti u završnoj fazi turnira.
Suština pozicionog napada Srbije se svodi na to da optereti protivnika svojim najjačim gorepomenutim oružjima, da gradi igru iznutra ka spolja i da u zavisnosti od tipa odbrane, bira način kako će to da kažnjava.
Srbija nema najbolji procenat šuta za tri poena na turniru jer ima najbolje šutere već zato što izgrađuje najkvalitetnije šuteve koji se pogađaju u visokom procentu.
Ono što nas sve raduje jeste povratak Nikole Milutinova koji je verovatno najbolji bekap centar na prvenstvu. Njegovo pristusvo u našoj drugoj petorci daje napadu glavnu opciju kako želimo da napadamo ekipe bez Micića i Jokića na parketu.
I za kraj ono što je podjednako važno kao i sve gore navedeno: igrači su se potpuno podredili timskom uspehu. Hijerarhija u ekipi se jasno vidi, niko ne pokušava da radi ono što neko drugi bolje radi od njega, već se tačno zna ko, kad i kako.
Iz Praga ekipa odlazi, verujem, izuzetno zadovoljna načinom na koji je posao urađen. Sada počinje potpuno novi turnir u Berlinu gde nam je prva prepreka stari poznanik Italija i gde svaka utakmica nosi drugačiju težinu.
Pred nama je još osam dana vrhunske košarke. Uživajmo!
Hrvatska i Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Evrobasket 2022
Bogdanović režirao „bekstvo“ od Srbije, ali je uhvaćen je u laži: „Hteo sam da pogodim“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala