- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ankara: Grčka otvorila vatru na teretni turski brod u Egeju

© Sputnik / Lola ĐorđevićTurska zastava
Turska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Turska obalska straža saopštila je da je grčka obalska straža otvorila vatru na teretni brod koji je plovio međunarodnim vodama u Egejskom moru.
Dodaje se da nije bilo žrtava u pucnjavi na 20 kilometara jugozapadno od turskog ostrva Bozčada.
S druge strane, grčka obalska straža saopštava da je patrolni čamac iz lučke uprave Mitilena primetio brod „Anatolian“ koji je plovio severozapadno od Lezbosa, koji se „sumnjivo kretao u nacionalnim teritorijalnim vodama“ i kretao u pravcu severa ostrva.
"Posada patrolnog čamca obalske straže naložila je kapetanu da zaustavi brod radi inspekcije, međutim kapetan broda nije poslušao. Usledila je potera tokom koje su ispaljeni pucnji upozorenja, ali se brod ni posle toga nije zaustavio, ušao je u turske teritorijalne vode i krenuo ka turskoj obali, dodaje se u saopštenju", navodi grčka obalska straža.
Operativni centar obalske straže obavestio je turske vlasti o incidentu kako bi one mogle da preduzmu sopstvene mere.
Turska već neko vreme tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume tako što je postavila vojsku na ostrvima u blizini turske obale Egejskog mora, a takođe optužuje Atinu da je njena protivvadušna odbrana naciljala turske avione tokom NATO vežbi iznad istočnog Mediterana.
Grčka odgovara da mora da brani istočna ostrva, uključujući i turistička mesta Rodos i Kos, koji su bliži turskoj obali nego grčkoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala