Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u dvodnevnoj poseti Abu Dabiju

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Abu Dabiju, što je prva zvanična poseta predsednika u novom mandatu, a na poziv predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda Bin Zajeda.
Vučić u prvu zvaničnu posetu ide baš u zemlju sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.
U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju znači mnogo, jer su Ujedinjeni Arapski Emirati sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.
U Abu Dabi predsednik dolazi na poziv šeika Mohameda Bin Zajeda, dugogodišnjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije.
On je posle smrti svog brata Kalife postao predsednik Emirata, a svetski mediji ga danas svrstavaju u jednog od najmoćnijih ljudi na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.
Na početku krize u Ukrajini, svetski mediji su objavili da je odbio da se javi na telefon predsedniku SAD Džozefu Bajdenu koji je pokušavao dve nedelje da stupi u kontakt sa njim kako bi pokušao da utiče na način raspolaganja energetskim resursima.
Bilateralni sastanci i potpisivanje sporazuma biće održani u novoizgrađenoj Palati Al Watan (Palata naroda), novom simbolu arapskog sveta, koja se nalazi na obali Abu Dabija, objavio je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala