- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vreme je da se zakopaju rovovi: Hoće li Crna Gora na lokalne izbore i u koliko kolona

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICSrpske i Crnogorske zastave u Podgorici
Srpske i Crnogorske zastave u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Izbori u Podgorici, ukoliko se se održe kada su najavljeni, prilika su da se zada posljednji i glavni udarac DPS-u. Biće to mnogo lakše uraditi ukoliko se stranke koje su slavile 30. avgusta 2020. dogovore i formiraju vladu.
Sada je sve u rukama lidera tri partije tada uspostavljene koalicije, kaže za Sputnjik novinar Ivan Milošević, uz poruku da je poslednji čas da se rovovi među njima zakopaju.
Četrdeset dana pred lokalne izbore u Podgorici i još trinaest opština, na crnogorskoj političkoj sceni ima mnogo nepoznanica. Lokalni izbori su odloženi, jer je trebalo da budu održani u maju. Ustavni sud je presudio da je to bilo protivustavna odluke novoformirane skupštinske većine DPS, SDP, SD, Bošnjačke stranke, dvije albanske i URE.

U koliko će se kolona na izbore

Ista koalicija je izglasala i proglašenje Opštine Zeta i njeno odvajanje iz Podgorice, i to u vrijeme predizorne kampanje, pa će sud i o tome raspravljati, kada se kompletira. Poslanici treba 20. septembra da odluče da li će četvoro novih sudija dobiti dvotrećinsku podršku – sada u Ustavnom sudu imamo četvoro sudija, jednom 13. septembra ističe mandat. A bez Ustavnog suda nema izbora.
Dilema je i ko će sa kim izaći na podgoričke izbore. Predsjednik DPS-a Milo Đuaknović je prije neko veče saopštio da su na korak od dogovora da se stvori široka koalicija za podgoričke izbore, DPS, SDP, SD, Bošnjaci, albanske partije... Poslanik DF-a Slaven Radunović je to prokomentarisao da su podgorički izbori za Đukanovića „Bitka za Staljingrad“. Postojeća parlamentarna većina je ovih dana zaokupljena formiranjem nove 44. crnogorske vlade, a da li će do 19. septembra postići dogovor vidjeće se. Oni još uvijek ne znaju da li će na podgoričke izbore u koaliciji, ili u više kolona.

Božović: DPS nastavlja da gubi

Poslanica DF-a Jelana Božović isitiče da DPS na čelu sa Milom Đukanovićem gubi povjerenje građana Crne Gore što su pokazali i svi lokalni izbori održani od 30. avgusta i parlamentarnih izbora do danas.
„Najveći svoj poraz DPS će doživjeti u Podgorici, ali i u svim ostalim opštinama bilo da se ti izbori održe na jesen ili u proleće 2023. godine. Neminovan je pad partije koja je ostala bez moći, a vladala je koristeći se ucjenama i prijetnjama skoro pune tri decenije. Za to vrijeme privatizovane su sve državne institucije, a pozicija moći i vlasti bila je poluga za lično bogaćenje porodice Đukanović i njihovih najbližih saradnika. Za to vrijeme pljačkana je državna imovina, a napredovli su je samo kriminal i korupcija, a Crna Gora je postala privatna država svetskih i domaćih tajkuna, lopova, švercera i kriminalnih grupa čiji su sukobi odnijeli stotine ljudskih života od kojih su mnogi ostali nerasvijetljeni”, kaže Božovićeva za Sputnjik.
Ističe da hapšenje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, sudije privrednog suda Blaža Jovanića, direktora Plantaža Suzane Mugoše i mnogih drugih koji su bili spona između sudija i švercera narkotika, bliskih saradnika Mila Đukanovića govore u prilog tome da je kriminalni lanac načet, ali to je samo početak i jedan od pipaka kriminalne hobotnice. Borba protiv kriminala i korupcije treba da bude prioritet broj jedan na svim nivoima, ističe ona.
„Svaki pokušaj političke revitalizacije DPS je samo gubljenje dragocjenog vremena kada je u pitanju opšti ekonomski, socijalni i društveni napredak. Neophodno je u narednom periodu bez odugovlačenja postići dogovor partija koje su 30. avgusta na jasnoj politici nesaradnje sa DPS-om dobili povjerenje građana. Izbor najvažnijih nosilaca pravosudnih funkcija, odblokiranje pravosudnih institucija i jačanje nezavisnih institucija je najvažniji korak koji treba napraviti... Politički sporazum pobjednika parlamentarnih izbora koji je potpisan 2. septembra jedini je ispravni put u ovom trenutku. Narednih dana očekuje se formiranje nove Vlade koju će činiti svi predstavnici političkih partija koje su pobijedile na izborima 30. avgusta, onako kako je tražila i željela većina građana. U tu vladu pozvani su i politički predstavnici manjinskih naroda. Takva vlada treba da počiva na demokratskim principima i poštovanju snage političkih subjekata iskazane na poslednjim parlamnetarnim izborima. Poštujući principe demokratije, u novoj Vladi mjesto premijera pripada Andriji Mandiću, čovjeku koji je spreman da Crnu Goru izvede na pravi put napretka i prosperiteta”, poručuje Božovićeva.

Ustavni sud u vrzinom kolu politike

Kolumnista Dragan Rosandić podsjeća da što se tiče izbora u Podgorici, oni su neustavno odloženi već jednom, trebalo je da se održe u maju, pa su nakon toga neustavno doneseni zetski zakoni, Zeta proglašena Opštinom, a da Zećane niko pitao nije, pa se čak i Ustavni sud sastao i zaključio da je odlaganje izbora bilo neustavno.
„Upravo je pitanje Ustavnog suda ono pitanje koje se uklopilo u vrzino kolo crnogorske politike. Bez Ustavnog suda nema izbora, možda odlože i ove u oktobru, ako se u parlementu ne izglasaju nove sudija Ustavnog suda. Opet, sudije tog suda treba da glasaju tri petine poslanika, a oni se ne mogu dogovoriti ni oko predloga za sudije”, kaže Rosandić za Sputnjik.
Ako se održe podgorički izbori 23. oktobra Rosandić predviđa prekompoziciju na političkoj sceni.
„Dio nečijeg kolača uzeće Pokret ‘Evropa sad‘, dio neka od građanskih opcija koja će se pojaviti na izborima. Ti izbori bi mogli da budu reper kuda i kako će se razvijati odnosi na političkoj sceni Crne Gore ubuduće”, kaže Rosandić.
On tvrdi da je Milo Đukanović i svojim poslednjima javnim nastupima potvrdio da je prevaziđen političar, insistirajući na patriotizmu, na izdajncima... Ali i kaže da je parlamentarna većina dvije godine propustila da demontira njegov DPS.

Presudni izbori u Podgorici

Novinar Ivan Milošević smatra da su izbori u Podgorici, ukoliko se se održe 23.oktobra kada su najavljeni, prilika su da se zada presudni udarac DPS-u i njenom vođi, što bi olakšao dogovor stranaka pobjednica 30.avgusta 2020.godine o formiranju vlade.
„U suprotnom, očekuje nas neizvjesna trka sa majstorima prevare iz kabineta predsjednika države koji su spremni na sve kako bi zadržali vlast u Podgorici, što bi im bila odskočna daska za povratak na vlast i na republičkom nivou“, upozorava Milošević.
On ističe da je sve u rukama tri lidera (Andrije Mandića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića), ali ukazuje na netrpeljivosti između URA i Demokrata.
„Posljednji je čas da se ti rovovi zakopaju. U suprotnom otvoriće se brojna politička ratna polja za povratak DPS-a na vlast. Ko iole dobro misli ovom narodu zna da bi povratak DPS-a značio kraj za sve demokratske i ostale nade da se u ovoj zemlji može normalno živjeti. Nadam se da to znaju oni koji ovih dana odlučuju i dogovaraju se oko nove vlade”, kaže Milošević.

Zašto su izdvojili Zetu

U matematici vezanoj za izbore u Podgorici važan momenat je izdvajanje Zete kao opštine.
Kad je Zeta postala opština broj birača u Podgorici se smanjio za oko 12 i po hiljada, a prema rezultatima parlamentarnih izbora u avgustu 2020. to bi u glavnom gradu najviše negativno uticalo na broj glasova koje bi dobili Demokratski front i njihovi koalicioni partneri iz koalicije „Za budućnost Crne Gore” i Demokratska Crna Gora.
Od ukupnog broja glasova u Podgorici na izborima 2020. koji su otišli koaliciji “Za budućnost Crne Gore” skoro 11 odsto je došlo s biračkih mjesta iz Zete, a Demokratama preko 10 odsto. S druge strane, koalicija oko DPS-a je 7,4 odsto glasova dobila sa tih biračkih mjesta, a koalicija Crno na Bijelo manje od tri odsto.

Koliko ima birača

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da ukupan broj glasača u 13 opština i Glavnom gradu, u kojima će izbori biti održani 23. oktobra, iznosi 349.422. Za razliku od 30. avgusta 2020. godina, kada je na parlamentarne izbore moglo da izađe 345.657 stanovnika ovih opština, sada pravo glasa ima 3.765 birača više.
U biračkom spisku u glavnom gradu Podgorica, po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine, pravo glasala imamo lije 152.667 građana (Glavni grad Podgorica 140.332 birača, Gradska opština Golubovci: 12.335 birača).
Sada ih je 3.246 više, pa je broj birača u Glavnom gradu Podgorica na dan 2. avgust 2022. iznosio 155.913 (Glavni grad Podgorica 143.357 birača, Gradska opština Golubovci: 12.556 birača).
Broj birača u biračkom spisku za prijevremene lokalne izbore u opštini Budva 2. avgusta je iznosio 18.710, 630 više nego 30. avgusta 2020. godine kada su održani parlamentarni izbori.
Broj birača u Tivtu je od 30. avgusta porastao za 187, pa ih je 2. avgusta ove godine bilo 11.995.
Pravo glasa u Plužinama ima 2.375 ljudi, 61 manje nego 30. avgusta 2020, a u Žabljaku 3.021, takođe 61 manje nego prije dvije godine.
U Bijelom Polju biračko pravo ostvaruje 39.608, za razliku od 30. avgusta 2020. kada je pravo glasa imalo 39.938 birača.
Broj birača u biračkom spisku u opštini Šavnik po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. iznosio je 1.618, dok ih je ove godine 1.639.
Pravo glasa u Baru ima 39.910 birača, 487 više nego u avgustu 2020, u Danilovgradu 13.195 birača, 81 više nego prije dvije godine, dok ih je u Kolašinu 6.112 - 215 manje u odnosu na 2. avgust 2020.
U opštini Pljevlja pravo glasa ima 24.713 građana, 704 manje nego na parlamentarnim izborima, u Plavu je broj birača 9.358, 146 više nego 2020. godine, a u Rožajama 22.873, dok ih je prije dvije godine bilo 338 manje.
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
REGION
Šta ometa formiranje nove vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala