- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oslobađanje Lisičanska - Sputnik Srbija

UŽIVO Čitava LNR pod kontrolom združenih snaga republike i Rusije, Kijev pokušava da širi paniku

Pratite nas
U toku je 199. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruska vojska je zaustavila ukrajinske napada u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, ali je u Harkovskoj oblasti situacija i dalje složena. U ovom trenutku nastavlja se evakuacija civilnog stanovništva.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:11 10.09.2022
Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu, saopštile su lokalne vlasti. Dejstvuje ruska PVO. Do sada je ispaljeno 14 projektila.
20:26 10.09.2022
Čitava teritorija LNR je pod kontrolom združenih snaga republike i Rusije, Kijev namerno pokušava da širi paniku, naveo je šef predstavništva LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.
19:59 10.09.2022
Raketni sistem TOS-1A  „solncepek“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo odbrane RF: Artiljerijske jedinice kod Balakleje i Izjuma pokazale odvažnost i hrabrost
17:02 10.09.2022
Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Zaporoškoj nuklearki i daljoj pomoći Francuske Ukrajini, navodi se u saopštenju iz Jelisejske palate.
„Predsednik Republike imao je telefonski razgovor sa predsednikom Ukrajine. Razgovarali su ponovo o situaciji u Zaporoškoj nuklearki koja je uznemirujuća“, navodi se u saopštenju.
15:50 10.09.2022
15:44 10.09.2022
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je posle sastanka grupe u formatu „Ramšatjn“ (Kontakt grupa za odbranu Ukrajine) da će zemlja dobiti dodatnu pomoć u iznosu od 675 miliona dolara i da ona obuhvata i municiju za višecevne bacače raketa „himars“.
On je rekao i da je imao sadržajne razgovore sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i načelnikom združenog generalštaba američke vojske Markom Milijem.
14:50 10.09.2022
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništena su 293 aviona, 152 helikoptera, 1.929 bespilotnih letelica, 374 protivavionska raketna sistema, 4.870 tenkova i drugih oklopnih vozila, 830 višecevnih raketnih bacača.
Ruski ehlikopteri uništavaju vojnu tehniku ukrajinskih nacionalista   - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska avijacija likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika u Harkovskoj oblasti i DNR
14:21 10.09.2022
Likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe u DNR
Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su likvidirane dve diverziono-obaveštajne grupe koje je Kijev prebacio u DNR radi organizovanja teroristčkih napada na važne objekte.
13:30 10.09.2022
13:28 10.09.2022
Jedan pripadnik Ruske garde u Sudžanskom rejonu Kurske oblasti Rusije preminuo je od rana zadobijenih tokom sukoba s nepoznatim napadačima, saopštio je Istražni komitet Rusije.
„Juče su u Sudžanskom rejonu Kurske oblasti nepoznate osobe napale saradnike Ruske garde koji su bili u operativnom izviđanju. Jedan pripadnik Ruske garde je ranjen, a potom je preminuo u bolnici“, navedeno je u saopštenju.
Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je Glavnoj istražnoj upravi da utvrdi ko je počinio zločin.
13:05 10.09.2022
Broj ranjenih u jutrošnjem ukrajinskom granatiranju Kijevskog rejona Donjecka porastao je na četiri, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.
„U granatiranju koje su izvele oružane formacije Ukrajine u Kijevskom rejonu Donjecka ranjeno je četvoro ljudi. Troje civila je poginulo“, navedeno je u saopštenju.
Ranije je saopšteno da je u granatiranju železničke stanice u Kijevskom rejonu Donjecka poginulo troje ljudi, a da je jedan čovek ranjen.
12:33 10.09.2022
Operativna grupa Istražnog komiteta Rusije pronašla je tokom uviđaja u donjeckoj Drugoj poliklinici, koju su u petak pogodili ukrajinski projektili, ostatke municije „NATO kalibra“ od 155 milimetara, prenosi dopisnik Sputnjika.
„U granatiranju je oštećen krov poliklinike. Ispod je dnevni stacionar, u kojem su bili pacijenti. Izbio je požar koji je lokalizovan. Pronašli smo mesto na koje je pao projektil, uključujući ostatke koji će biti poslati na balističku sudsku ekspertizu kako bi se utvrdili tip i karakteristike municije“, rekao je dopisniku Sputnjika predstavnik Istražnog komiteta Rusije.
11:40 10.09.2022
U ukrajinskom granatiranju Kijevskog rejona Donjecka poginule su tri osobe, jedna je ranjena, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.
10:17 10.09.2022
08:33 10.09.2022
Šefica nemačke diplomatije: Poseta Kijevu je signal podrške
Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u subotu u Kijevu da njena poseta predstavlja signal podrške Ukrajini.
„Došla sam danas u Kijev da bih pokazala da Ukrajinci mogu i dalje da računaju na nas, da nastavljamo da podržavamo Ukrajinu dok god je to neopgodno – isporukama naoružanja, humanitarnom i finansijskom pomoći“, rekla je Analena Berbok, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.
07:41 10.09.2022
Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima iz G7 i Evropske unije uvesti zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra, a naftnih derivata od 5. februara naredne godine, potvrdilo je Ministarstvo finansija SAD.
Iz zabrane će biti izuzete isporuke koje su usklađene s ograničenjima cena koje su utvrdili saveznici, navedeno je u saopštenju.
Prošle sedmice ministri finansija „Velike sedmorke“ (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska, Japan) potvrdili su plan o uvođenju „limita cena“ ruske nafte i zabrane usluga morskog prevoženja nafte i naftnih derivata iz Rusije, ako se ne budu kupovali po ograničenoj ceni.
07:22 10.09.2022
Šef administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se žiteljima s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava.
„Situacija nije najbolja za naše stanovništvo. Nažalost, protivnik sve više i više pokušava da uništi naše gradove i sela. U takvoj situaciji ne mogu da dozvolim pogibiju civila, zbog čega preporučujem da se napusti zona borbenih dejstava“, rekao je Gančev na video-zapisu objavljenom na Telegramu.
Prema njegovim rečima, sela koja su pod udarom granata oružanih formacija Ukrajine uskoro će biti oslobođena.
„Čeka vas Ruska Federacija, pogranična služba je obaveštena o izbeglicama s teritorije Harkovske oblasti, biće vam ukazana neophodna pomoć“, rekao je Gančev.
07:17 10.09.2022
U protekla 24 sata osmoro ljudi je poginulo, a 27 je ranjeno u napadima ukrajinskih snaga na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.
07:12 10.09.2022
Kijevske vlasti su u jednostranom poretku prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
"Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednosrtrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju", rekao je Rogov i dodao da oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti struju dobijaju normalno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala